Het Bowet-getijdenboek

Het Bowet-getijdenboek behoort tot de groep van pre-Eyckiaanse geïllumineerde manuscripten en werd in Brugge vervaardigd rond 1410-1420. Het is een van de weinig bewaard gebleven getuigen van de artistieke Brugse productie, die net voorafgaat aan het tijdperk van de Vlaamse primitieven met als eerste vertegenwoordigers de gebroeders Van Eyck. Vandaar ook de benaming ‘pre-Eyckiaans’!

Deze verluchte handschriften, ontstaan aan het eind van de 14de eeuw, braken met de in Europa gangbare Internationale Stijl door hun typerende realistische stijl en vernieuwende iconografieën. De pre-Eyckiaanse manuscripten liggen ook mee aan de basis van de bloeiperiode in Brugge die tot een artistiek hoogtepunt zal komen met de Vlaamse primitieven.

Het Bowet-getijdenboek dankt zijn naam aan de eerste eigenaars, de familie ‘Bowet’, waarvan we de naam terugvinden in de kalender van het manuscript. Het feit dat de opdrachtgever een Engelse familie was, is niet verwonderlijk. Het getijdenboek is namelijk een variatie op de Sarum getijdenboeken die in Brugge werden vervaardigd specifiek voor de Engelse markt. Kenmerkend voor deze getijdenboeken is de toevoeging van Engelse heiligen en hun feestdagen. De internationale vraag voor Vlaamse manuscripten kan verklaard worden door de goed georganiseerde ateliers én de kwaliteit van de manuscripten.

De miniaturen van dit Bowet- getijdenboek, in totaal 16 volbladminiaturen, zijn uiterst verzorgde voorstellingen die getuigen van een rijk, delicaat en expressief kleurgebruik. De afgebeelde figuren met hun ‘popachtige’ gezichten zijn lang en elegant weergeven. Een juiste toeschrijving aan een bepaald atelier is moeilijk en dient verder onderzocht te worden.

De Koning Boudewijnstichting kon dit manuscript op een veiling van Christie’s in Londen aankopen. Door de hoge artistieke kwaliteiten ervan en gezien er slechts enkele handschriften uit deze periode én ontstaan in Brugge, bewaard worden in Belgische collecties, is het Bowet-getijdenboek een grote meerwaarde voor ons erfgoed. Dankzij de Stichting keert dit uiterst interessant en uniek manuscript, dat een belangrijke plaats heeft binnen onze kunstgeschiedenis, terug naar zijn plaats van oorsprong. Het Bowet-getijdenboek is in bruikleen gegeven aan de Openbare Bibliotheek Brugge en zal verder worden bestudeerd.

Meer info over het Erfgoedfonds

Type: 
werken op papier
Material / technique: 
verlucht manuscript op velijn
Dimensions: 
203 x 144 mm
Type of acquisition: 
Aankoop Erfgoedfonds
Year of acquisition: 
2013
Depository institution: 
Openbare Bibliotheek Brugge