Publicaties

Het Erfgoedfonds wil via de publicaties die ze uitbrengt de collectie valoriseren, zichtbaarheid geven en publiek toegankelijk maken.
Hieronder vindt u het overzicht van de gepubliceerde werken, gerangschikt volgens datum van uitgave.
Voor meer informatie, contacteer Astrid Fobelets, +32-2-549 02 96 of [email protected]

2023 - € 5

Raoul Servais (1928) maakte de Tweede Wereldoorlog mee. Die had een grote invloed op zijn leven en oeuvre. Het maakte van hem een onverzettelijke pacifist en was een onuitputtelijke inspiratiebron voor zijn werk als filmmaker, animator en beeldend kunstenaar. Op latere leeftijd schreef hij zijn herinneringen aan de oorlog neer en illustreerde ze met tekeningen. Deze unieke en persoonlijke getuigenis deelt hij nu met ons.

2022 - € 7

Christian Dotremont zou in 2022 honderd jaar zijn geworden. Om deze emblematische, Belgische kunstenaar te eren organiseert de Koning Boudewijnstichting een fototentoonstelling met werk van Georges A. Bertrand en brengt ze deze bijhorende catalogus uit. Georges A. Bertrand neemt ons mee op een poëtische reis langs betekenisvolle plaatsen uit Dotremonts leven en plaatst deze in dialoog met poëtisch werk van Christian Dotremont.

2021 - €7

Over de vader van de Belgische animatiefilm. Een geëngageerd kunstenaar die onvermoeibaar zoekt naar nieuwe technieken om uitdrukking te geven aan zijn rijke verbeelding. Raoul Servais vertrouwde een groot deel van zijn grafisch werk toe aan de Koning Boudewijnstichting om het te vrijwaren voor de volgende generaties. Via deze publicatie kan u zijn indrukwekkende oeuvre ontdekken en kennismaken met zijn bijzonder gevoel voor experiment en maatschappelijk engagement.

2020 - gratis

Aan de hand van enkele fictieve, maar historisch waarachtige, verhalen neemt Dominique Allard, Directeur van de Koning Boudewijnstichting, u mee op reis door de collectie van de Stichting. Een verfijnde bundel vol humor en historische knipoogjes.

2019 - € 5 

Een nieuwe blik op de Belgische kunstenaar Christian Dotremont en zijn banden met het surrealisme. Alvorens Cobra op te richten en het logogram uit te vinden, begint Dotremont zijn carrière als jonge dichter in de kring van de surrealisten. De context van de bezetting confronteert hen met existentiële vragen. Dankzij het archieffonds van Christian Dotremont, dat door zijn broer Guy aan de Koning Boudewijnstichting geschonken werd, kan deze bewogen en cruciale periode in het creatieve parcours van Dotremont en in de geschiedenis van surrealisme gereconstrueerd worden.

Pagina's