Getijdenboek van Reynegom

In 2004 schonk barones Monique della Faille d’Huysse het Getijdenboek van Reynegom aan de Stichting op voorwaarde dat het grote publiek kennis zou kunnen maken met deze belangrijke getuigenis van de Middeleeuwse cultuur. Sindsdien wordt het handschrift bewaard in de Koninklijke Bibliotheek van België, waar het eveneens bestudeerd kan worden.

Dit getijdenboek, dat wellicht midden 15de eeuw in opdracht van een Brussels echtpaar werd vervaardigd, behoorde toe aan kanunnik Corneille van Reynegom (1581-1636). De tekst, in het Latijn en deels in het Nederlands, is rijkelijk verlucht met 29 (oorspronkelijk 32) miniaturen, randversieringen en initiaaldecoraties. De band is origineel en op de zilveren sluiting staan de initialen A en Y.

De opdrachtgeefster liet zich, devoot knielend in gebed, twee maal afbeelden in het handschrift. Afgaande op haar kleding en op de stijl van de decoratie behoorde zij tot de gegoede middenklasse uit het tweede kwart van de 15de eeuw. Waar het handschrift is gemaakt, is niet helemaal duidelijk: het kan zowel in Brugge (hét centrum van de boekproductie in de 15de eeuw), als in Brussel zelf, vervaardigd zijn.

Publicatie 'Het van Reynegom-getijdenboek. Schenking della Faille d’Huysse.'
Website Koninklijke Bibliotheek van België

Type: 
Manuscript
Material / technique: 
Inkt, verf en bladgoud op perkament, lederen boekband met zilveren sluiting
Dimensions: 
13 x 9 cm, 368 bladzijden
Type of acquisition: 
Schenking van barones Monique della Faille d'Huysse
Year of acquisition: 
2004
Depository institution: 
Koninklijke Bibliotheek van België, Brussel