Tramerie Getijdenboek

Dit manuscript is van groot belang voor de kennis van de Doornikse verluchtingskunst van het begin van de 16e eeuw.

Het getijdenboek werd waarschijnlijk rond 1420-1430 besteld door een in Frankrijk wonende Engelsman en werd bijna een eeuw later voltooid voor rekening van een inwoner van Doornik. Het ontstond in meerdere campagnes. De eerste versie dateert van 1420-1430 en werd in Parijs of misschien Doornik verwezenlijkt. De tweede campagne dateert van meer dan een eeuw later en kwam in Doornik tot stand.

De miniaturen dateren van een periode dat Doornik ‘bonne ville de France’ (‘goede stede van Frankrijk’, of stad van eerste orde) was, en weldra door de Engelsen zou worden veroverd om later door Karel V te worden geannexeerd. Hun stijl getuigt van zowel Franse als Vlaamse invloeden. Het zijn bijzonder geraffineerde miniaturen met schitterende kleuren. Alle pagina’s van het boek zijn verlucht, waaronder vijftien volbladminiaturen omzoomd met overvloedige randversieringen van lofwerk waarin zich vogels, insecten, fabeldieren en grotesken verschuilen. Om de pagina’s extra glans te geven werd goud gebruikt. De tekst is verfraaid met versierde initialen of verlucht met opmerkelijk vindingrijke motieven.

De verluchtingen worden nog grondiger bestudeerd, maar een eerste onderzoek geeft al een idee van hun belangrijkheid: ‘De boetedoening van David’ kan nl. worden toegeschreven aan de Meester van de Harvard Hannibal, een Parijzenaar die wellicht naar het noorden vluchtte toen de Engelsen de Franse hoofdstad bezetten.

Het Fonds Claire en Michel Lemay kocht dit kostbare manuscript aan op en veiling van Sotheby’s in Londen en zal het in bewaring geven aan de Stadsbibliotheek van Doornik. Deze instelling verloor een groot deel van haar erfgoed bij de luchtaanval en het bombardement van 17 mei 1940. Dit kostbare boek vormt een prachtige aanvulling op de vier getijdenboeken die in 1940 konden worden gered.


Meer info over het Fonds Claire et Michel Lemay

Type: 
Getijdenboek, manuscript
Material / technique: 
Papier, kalfsleder
Dimensions: 
223 x 155 mm
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Claire en Michel Lemay
Year of acquisition: 
2015