Fondsen en projecten

De ‘Rijmbijbel’ van Jacob van Maerlant, het oudste geïllustreerde manuscript in het Nederlands, werd dankzij het Fonds Pastoor Manoël de la Serna van de Koning Boudewijnstichting gerestaureerd. De codex is tot eind november 2023 te bewonderen in het KBR museum.

Vijf eeuwen lang werd een retabel in de San Nazaro Maggiore Basiliek in Milaan toegeschreven aan een Duitse ambachtsman. Een restauratie, met de steun van het Fonds Comhaire en het Fonds Jonckheere, bracht de echte makers aan het licht: een befaamde Brusselse beeldhouwersdynastie.

De Hans Vredeman de Vries Prijs, dat restauratieprojecten van een historische tuin of park in Vlaanderen bekroond, gaat naar de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant voor hun restauratieproject van de alpentuin ‘Bloemendal’ in Beersel. Het Arboretum Kalmthout ontvangt de allereerste Eervolle vermelding.

Het Fonds Courtin-Bouché steunde de restauratie van 12 schilderijen van de Belgische kunstenaar Allard l’Olivier in het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Ze tonen het dagelijkse leven van de bevolking rondom het Kivumeer in de jaren 1920 en werden gemaakt voor de Wereldtentoonstelling van 1930.

Ontdek op 31 maart de Belgische kandidaten voor de Arthur Grumiaux wedstrijd (11-16 april 2023, Koninklijk Conservatorium Brussel). Tijdens dit concert in de KBR spelen ze stukken uit de Arthur Grumiaux-collectie van de Koning Boudewijnstichting, geschonken door de Stichting Baron Arthur Grumiaux.

Pagina's