Nieuwe werken ondergebracht in onze openbare collecties

25 maart 2020

De voorbije maanden zijn onze openbare collecties verrijkt met nieuwe werken. Dankzij het Erfgoedfonds en de mecenaatsfondsen van de Koning Boudewijnstichting is de duurzaamheid van deze belangrijke elementen van ons erfgoed gewaarborgd. 

49 boules de même couleur sur un plan incliné mais surélevé, Pol Bury
Ter gelegenheid van Brafa 2020 heeft het Fonds Charles Vreeken een grote kinetische sculptuur aangekocht van Pol Bury, nu tentoongesteld in Museum L in Louvain-la-Neuve. Dit surrealistisch geïnspireerde sculptuur gaat in tegen de normale logica, aangezien de bollen waaruit ze bestaat, opklimmen langs het hellend vlak. 

Art Nouveau staander met drievoet Victor Horta
Het Fonds Charles Vreeken heeft een Art Nouveau piëdestal met drievoet aangekocht in brons en gefossiliseerd hout uit begin 20ste eeuw. Het werd ontworpen door architect Victor Horta voor de wintertuin van zijn privéwoning, en krijgt vandaag zijn oorspronkelijke plaats terug, aangezien het tentoongesteld wordt in het Horta Museum in Elsene. 

Siertegelpaneel in keramiek, Boch Frères
Een tegelpaneel in keramiek uit begin 20ste eeuw werd eveneens bewaard voor de toekomstige generaties, dankzij het Erfgoedfonds. Het is afkomstig uit de manufactuur Boch Frères Keramis, en vormt een belangrijke aankoop door zijn topkwaliteit en zijn omvang. Het paneel zal in bewaring gegeven worden in Keramis, het Centrum voor Keramiek van de Federatie Wallonië-Brussel, gebouwd op de site van de voormalige aardewerkfabriek Boch in La Louvière. 

Waaier in paarlemoer en kant met gaassteek
Deze waaier werd aangekocht door het Fonds Christian Bauwens en is vervaardigd in kant met gaassteek, een zeer delicate naaldkanttechniek die in de 19de eeuw ontwikkeld werd in Brussel. De waaier dateert van ongeveer 1880 en behoorde toe aan Prinses Alice, Hertogin van Gloucester. Hij zal in bewaring gegeven worden aan het MoMu in Antwerpen zodra het  museum volledig gerestaureerd is. 

Baritonsaxofoon in Es, Adolphe Sax
De oudste geïnventariseerde en bewaarde saxofoon van Adolphe Sax, uit 1846, werd aangekocht door het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché. De saxofoon zal tentoongesteld worden in het Muziekinstrumentenmuseum, dat een van de grootste collecties instrumenten bezit van Adolphe Sax.