Art-nouveaupiëdestal

Het Fonds Charles Vreeken, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting, heeft onlangs een art-nouveaupiëdestal met drievoet aangekocht in brons en gefossiliseerd hout. De staander werd rond 1905-1906 ontworpen door art-nouveau-architect Victor Horta, voor de wintertuin van zijn huis (het huidige Horta Museum). 

Victor Horta (1861-1947) is een van de stichters van de art-nouveaubeweging. Samen met Paul Hankar en Henry van de Velde ontwikkelde hij deze nieuwe stijl, waarbij alle interieurelementen in perfecte harmonie zijn met de architectuur. 

In die optiek ontwerpt hij in 1906 de staander voor de wintertuin van zijn persoonlijke woning in de Amerikaansestraat in Elsene. Voor het tablet kiest hij een blok gefossiliseerd hout dat hij in 1905 kocht in München. Dit materiaal symboliseert de functie van de wintertuin, die de link vormt tussen de woning en de tuin. 

Op een archieffoto van het Horta Museum kunnen we het kleine meubel zien, waarop een opgezette fazant staat uitgestald. Dankzij de steun van de Koning Boudewijnstichting wordt de staander vandaag toevertrouwd aan het Museum voor Kunst en Geschiedenis, die het op zijn beurt tentoonstelt in het Hortamuseum in Elsene. Zo herneemt de staander weer zijn plaats in het huis waarvoor het ontworpen werd.

Het Fonds Charles Vreeken heeft als doelstelling om de collecties van Belgische musea te verrijken met topstukken uit ons Belgisch erfgoed.

Type: 
Meubel
Material / technique: 
Brons en versteend hout
Dimensions: 
94,5 cm (hoog) ; 70,8 cm (grond); 53,8 cm (bovenstuk)
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Charles Vreeken
Year of acquisition: 
2020
Depository institution: 
Horta Museum