Baritonsaxofoon in Es van Adolphe Sax

Het Fonds Leon Courtin-Marcelle Bouché, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting, heeft onlangs een baritonsaxofoon in Es aangekocht. Dit type saxofoon werd snel ontwikkeld nadat Adolphe Sax voor het eerst had geëxperimenteerd met de bassaxofoon. 

Het instrument dateert uit 1846 en draagt het serienummer 2686. Het gaat hier om de oudste geïnventariseerde en bewaarde saxofoon, alle formaten samen. 

Het waarmerk op de geluidstrechter betekent dat de saxofoon gepatenteerd is. Hij is dan ook wellicht geproduceerd na 21 maart 1846, de datum waarop Adolphe Sax een patent aanvraagt voor “een systeem voor blaasinstrumenten, de zogenaamde saxofoons”. 

Antoine-Joseph (Adolphe) Sax wordt in 1814 geboren in Dinant en leert al op zeer jonge leeftijd muziekinstrumenten bouwen in de ateliers van zijn vader. Kort voor 1850 vestigt hij zich in Parijs, waar hij een fabriek opricht voor houten en koperen blaasinstrumenten. Creatief als hij is, perfectioneert hij een groot aantal instrumenten die vervaardigd worden in zijn ateliers. Hij heeft ook verschillende uitvindingen op zijn naam staan, waaronder de saxofoon. Zo vraagt hij 47 patenten en aanvullingscertificaten aan in België, Frankrijk en Groot-Brittannië. 

De saxofoon zal tentoongesteld worden in het Muziekinstrumentenmuseum, dat één van de belangrijkste instrumentencollecties van Adolphe Sax bezit. 

Type: 
Muziekinstrument
Material / technique: 
Koper
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Léon Courtin – Marcelle Bouché
Year of acquisition: 
2019
Depository institution: 
Muziekinstrumenten- museum