Waaier in paarlemoer en Brusselse gaaskant

Het Fonds Christian Bauwens verwierf onlangs een waaier in paarlemoer en Brusselse ‘point de gaze’ kant, die destijds toebehoorde aan Prinses Alice, Hertogin van Gloucester. De waaier zal tentoongesteld worden in het MoMu in Antwerpen. 

Het Fonds Christian Bauwens, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting, heeft als doel miniatuurerfgoed uit alle beschavingen en tijdperken te bewaren en te promoten. De onlangs aangekochte waaier zal in depot gegeven worden aan het MoMu in Antwerpen, zodra de restauratie van het museum klaar is. 

De waaier dateert uit ongeveer 1880 en bestaat uit stukjes roze paarlemoer belegd met zilver en goud. Het voorwerp is versierd met bladen in ‘point de gaze’ of gaaskant, een kostbare techniek die in de tweede helft van de 19de eeuw ontwikkeld werd in Brussel. Het gaat om naaldkant, vervaardigd met één enkele draad, waardoor er een netwerk mazen gevormd wordt. Deze techniek wordt ook “rozenkant” genoemd, een verwijzing naar de bloem die vaak wordt afgebeeld op deze siermotieven. 

Prinses Alice wordt geboren in 1901 en trouwt in 1935 met de Hertog van Gloucester, de derde zoon van Koning George V. Op die manier wordt ze de tante van de huidige koningin Elizabeth II. Prinses Alice is zeer actief. Zo is ze meer dan zestig jaar lang meter van de Guild of the Royal Hospital of St-Bartholomew. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zet ze zich in voor het Britse Rode Kruis en leidt ze de vrouwelijke hulptroepen binnen de Royal Air Force. Ze overlijdt op 29 oktober 2004 op 102-jarige leeftijd. 

Type: 
Textiel
Material / technique: 
Paarlemoer en Brusselse gaaskant
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Christian Bauwens
Year of acquisition: 
2020
Depository institution: 
MoMu