Metamorfoses

De relatie tussen François Schuiten en Claude Renard, zijn leraar aan het Sint-Lukas Instituut in Brussel, ging verder dan die tussen een leerling en een leraar. Bij Renard maakte Schuiten zich de knepen van het vak eigen. Hij leerde er een verhaal vertellen, uitsnijden en kadreren.

Het klikte tussen beide tekenaars en ze vatten het plan op voor een gemeenschappelijk project, dat in het begin van de jaren 1980 uitmondde in twee ‘vierhandige’ verhalen – De medianen van Cymbiola en De Rail – die later in de reeks Metamorfoses werden gebundeld. Ze tekenden de verhalen volledig in potlood om de stijlverschillen te maskeren.

Het zwart-witalbum De medianen van Cymbiola is gebaseerd op een idee van François: hij bedacht een hoofdpersonage dat kan vliegen met behulp van een constructie gemaakt van stof en hout. Zijn zoektocht is het onderwerp van een verhaal dat onvermijdelijk aan de mythe van Icarus doet denken.

Voor De Rail kreeg Claude Renard inspiratie nadat hij was geconfronteerd met de ‘technisch-existentiële’ problemen en de mechanische strapatsen van zijn auto.

Type: 
werken op papier
Material / technique: 
potlood en acrylverf op papier
Type of acquisition: 
Schenking van François Schuiten
Year of acquisition: 
2013
Depository institution: 
Bibliotheca Wittockiana, Brussel