Het Erfgoedfonds op BRAFA

22 januari 2014

De Brussels Antiques and Fine Art Fair (BRAFA) is voor de Koning Boudewijnstichting een ideale gelegenheid om de werkzaamheden van het Erfgoedfonds toe te lichten en de recentste aanwinsten aan het publiek te laten zien. Dit jaar nodigt de Stichting haar gasten uit om zich te laten meevoeren in het fantastische universum van twee beroemde Belgische striptekenaars, François Schuiten en Didier Comès.

Naar aanleiding van de dertigste verjaardag van zijn De Duistere Steden schonk François Schuiten een aantal originele platen en blauwdrukken van die serie aan de Koning Boudewijnstichting, in het bijzonder van de albums die zich in België afspelen en de verhalen die in samenwerking met zijn broer Luc en met Claude Renard tot stand kwamen.

Een vergelijkbaar initiatief ging uit van de broer en zussen van Didier Comès. Zij vroegen het Erfgoedfonds van de Stichting ervoor te zorgen dat het oeuvre van hun broer beschermd en als een ondeelbaar geheel voor de komende generaties bewaard werd. Ze vertrouwden het Fonds de originele platen, schetsen, blauwdrukken en andere voorbereidende documenten toe die de kunstenaar hen had nagelaten.

Ook de meubelen die Victor Horta voor de Internationale tentoonstelling van Moderne Decoratieve Kunst in 1902 in Turijn had ontworpen, zijn de vrucht van een uitzonderlijke creatieve geest. Dankzij Horta’s leerling en medewerker Jean Delhaye is het ensemble bewaard gebleven. In 2007 kon de Stichting het geheel aankopen. Ook het bureau en de stoelen zullen op BRAFA te zien zijn.

Op zaterdag 25 januari om 14.30u organiseert de Stichting, in het kader van ‘Art Talks' van BRAFA, een ontmoeting met François Schuiten en Dominique Allard omtrent het overdragen van ons erfgoed. De omkadering wordt verzorgd door Thierry Bellefroid.

Praktische informatie

elke dag van 11 tot 19u, van 25 januari tot 2 februari 2014
Tour & Taxis, Havenlaan 86C, 1000 Brussel
Toegangsprijs: 20€