Het Tijdperk van de Steden

1 februari 2014

'Het Tijdperk van de Steden, Schenking François Schuiten’ neemt de bezoeker mee op ontdekkingstocht door de verschillende werelden uit de verbeelding van de striptekenaar François Schuiten.

In het begin werkte Schuiten samen met zijn broer Luc, die hem in de wereld van de strip inwijdde. De neerslag van die samenwerking vinden we terug in de drie albums van de reeks De Holle Aarde. Daarna realiseerde hij en Claude Renard twee verhalen, gebundeld in Metamorfoses. Het was dankzij Renard dat Schuiten een degelijke basisopleiding kreeg als tekenaar in het Sint-Lukas Instituut in Brussel. Samen met zijn jeugdvriend Benoît Peeters ten slotte maakte hij De Duistere Steden, zijn bekendste werk.

Deze tentoonstelling is voor de bezoeker meteen ook een gelegenheid om kennis te maken met de manier waarop een strip tot stand komt. François Schuiten zelf volgt het hele proces altijd van zeer nabij zodat het gedrukte eindresultaat de originele tekeningen zo dicht mogelijk benadert. Met zijn schenking wil Schuiten vermijden dat de originele platen verspreid raken. Door ze als een ensemble samen te houden en in bescherming te geven is hij er zeker van dat zijn albums zonder kwaliteitsverlies kunnen worden herdrukt, met name in het licht van nieuwe technologische ontwikkelingen.

Naar aanleiding van deze schenking geeft het Erfgoedfonds ook een publicatie uit. Daarin vertelt Benoît Peeters over De Duistere Steden en kijkt Thierry Bellefroid terug op het jeugdwerk van François Schuiten. Tristan Garcia benadert het oeuvre dan weer vanuit het standpunt van de filosoof.
Elke creatie van François Schuiten moet gezien worden als een geheel: tekening, kleur en tekst zijn onlosmakelijk verbonden. Dit is ook de reden waarom gekozen werd om de publicatie te illustreren met de originele platen, en hun Franse teksten.
Het boek is te koop in de Bibliotheca Wittockiana, bij boekhandel Brüsel of kan online worden besteld via www.kbs-frb.be/publicatie

Parallel met deze tentoonstelling organiseert de Bibliotheca Wittockiana een aantal activiteiten, waaronder een lezing van Thierry Bellefroid, auteur van het boek François Schuiten, l’Horloger du Rêve, en een signeersessie door Schuiten zelf. Ook de kleintjes worden niet vergeten: in het jeugdatelier van de Bibliotheca Wittockiana worden kinderen en jongeren speciaal verwend. Er wordt, tijdens de crocusvakantie, een stage georganiseerd. Meer inlichtingen in het Frans.

Praktisch:

Bibliotheca Wittockiana, Bemelstraat 23, 1150 Sint-Pieters-Woluwe
van 16 januari tot 19 april 2014
elke dag van 10 tot 17u, behalve op maandag
toegang gratis