De Holle Aarde

Helemaal aan het begin van zijn carrière, toen hij nog studeerde, begon François Schuiten korte verhalen te schrijven, die later in drie albums werden gebundeld. Hij kon daarbij rekenen op de hulp van zijn oudere broer Luc. Samen verzonnen ze fantastische verhalen, die een dromerige maar soms ook naargeestige wereld verbeeldden. Deze verhalen werden onder de titel De Holle Aarde samengebracht. Ze waren het debuut van François Schuiten als striptekenaar.

Carapaces bundelt vijf verhalen over de geheimzinnige odyssee van de fanellen, gevleugelde schepsels die van de ene wereld naar de andere kunnen overgaan.

Zara is een van de zeven planeten van het stelsel van De Holle Aarde waar verschillende bijzondere ecosystemen naast elkaar bestaan, zoals het voortdurend roterende, bolvormige universum of de verticale wereld waarin alleen vrouwen leven. In het album Zara slaagt Olivia erin uit haar wereld te ontsnappen en een andere te bereiken.

Op Nogegon, de tweede planeet van het systeem van De Holle Aarde, komen we Olivia opnieuw tegen. Er is nauwelijks zwaartekracht en Olivia verdwijnt er in geheimzinnige omstandigheden. Haar vriendin Nelle gaat naar haar op zoek.

Type: 
werken op papier
Material / technique: 
potlood, gewassen tekening, Oost-Indische inkt en acrylverf op papier
Type of acquisition: 
Schenking van François Schuiten
Year of acquisition: 
2013
Depository institution: 
Bibliotheca Wittockiana, Brussel