Collectie Jos Knaepen

Jos Knaepen (1933-2014) was een dame met een grote fascinatie voor abstracte kunst. Ze schonk haar collectie bestaande uit 56 werken, die ze gedurende ca. 50 jaar doelgericht verzamelde, aan de Stichting.

Als kunsthistorica met een grote passie voor hedendaagse kunst, begon mevrouw Knaepen begin jaren '60 met verzamelen. Soms was het een toevallige vondst in de bergruimte van een galerie of gewoon een 'coup de coeur' en liet ze zich leiden door de schoonheid van een werk. Maar vaak ging ze heel gericht op zoek naar een specifiek werk: zo had ze bv. interesse in een blauw werk van Sam Francis uit zijn bekende reeks 'Blue Balls' en kwam ze met een galerist overeen een rood werk bij hem te kopen die ze dan nadien kon wisselen als hij haar een blauw werk zou vinden. Een jaar later stuurde hij haar een foto van een blauw werk. Ze kocht het en ruilde uiteindelijk niets. Zo kreeg haar verzameling, door weloverwogen keuzes en toevalligheden, geleidelijk aan vorm. Naast Sam Francis, omvat de collectie ook werk van Robert Motherwell, Ben Nicholson, Alan Green, George Grosz etc. Ze had belangstelling voor zowel internationale artiesten als voor de Belgische kunstscène. Bovendien was zij met heel wat kunstenaars bevriend.

De rode draad doorheen de verzameling is abstractie, maar via het werk van Sam Francis is ook kleur – de expressie van leven – vertegenwoordigd. Wat de collectie Knaepen zo bijzonder maakt is dat de meeste werken gerealiseerd werden op papier. Al deze tekeningen, gouaches, aquarellen vertellen het avontuur van de artistieke schepping in zijn boeiendste vorm. Zo stelde mevrouw Knaepen een bijzondere verzameling samen van uitzonderlijke kwaliteit. Deze verzameling is een unieke weerspiegeling van een levensavontuur: ieder werk is verbonden met ontmoetingen. De collectie is een ware getuige van een heel leven met kunst.

In 2010 werd de volledige verzameling aan het publiek voorgesteld in een bijzondere tentoonstelling in het Museum voor Moderne Kunst te Brussel. Om haar collectie hedendaagse abstracte kunst voor de toekomstige generaties te bewaren en publiek toegankelijk te maken, richtte mevrouw Knaepen in 2013 een Fonds op bij de Koning Boudewijnstichting. Zo wil ze haar verzameling in de toekomst ook in dialoog laten treden met andere werken uit publieke collecties.

Meer info over het Fonds Jos Knaepen

Voorbije tentoonstellingen:

Publicaties: