Zomer, zee en kunst: what else?

22 mei 2019

Deze zomer kunt u in Knokke en Retranchement (NL) genieten van een tentoonstelling gewijd aan de collectie abstracte kunst die Jos Knaepen aan de Koning Boudewijnstichting schonk. Sam Francis, Robert Motherwell en vele anderen gaan er in dialoog met Belgische kunstenaars Luc Peire en Johan De Wit.

Sam Francis, Robert Motherwell, Ben Nicholson en Alan Green zijn slechts enkele van de grote namen die vertegenwoordigd zijn in de collectie abstracte kunst die Jos Knaepen in 2013 aan de Koning Boudewijnstichting schonk. Deze zomer kunt u in de Stichting Jenny en Luc Peire in Knokke en de Stichting d’Ouwe Kerke in Retranchement een unieke blik werpen op deze bijzondere verzameling, die er in dialoog treedt met het werk van twee Belgische kunstenaars.

In deze twee zeer diverse locaties - een hedendaagse stichting in Knokke en een tot culturele ontmoetingsplaats herbestemde oude kerk in Retranchement in Nederland – gaan de schilderijen, beelden en werken op papier van de verzameling Jos Knaepen een beschouwende dialoog of confrontatie aan met werken van Luc Peire (1916-1994), de meester van het abstract verticalisme, en de hedendaagse kunstenaar Johan De Wit, schrijver van ruimtelijke voorwerpen in papier.

Figuratie en abstractie, kleur, lijn en vorm zoeken elkaar op. Ontsproten aan uiteenlopende kunstbewegingen, die ruim honderd jaar overspannen, van 1917 tot 2019, spreken de werken aan de wand of vrij in de ruimte de bezoeker aan, in mijmerende overpeinzing of in intense vraagstelling.

Beide locaties liggen op fietsafstand van elkaar: ideaal voor wie cultuur wil combineren met een deugddoende fietstocht in de mooie Zwinstreek!

Praktische inlichtingen:

Tentoonstelling: ‘Kleur, lijn en vorm, een levendige dialoog. De verzameling Jos Knaepen, Luc Peire en Johan De Wit’

Atelier Luc Peire. Stichting Jenny & Luc Peire, De Judestraat 64, 8300 Knokke, www.lucpeire.com
Van 30 juni tot en met 1 september 2019, vrijdag, zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur
€ 8 inkom (incl. gratis catalogus en bulletin SJLP)

Stichting d’Ouwe Kerke, Dorpsstraat, 16, 4525AH Retranchement (NL), http://douwekerke.nl
Van 30 juni tot en met 4 augustus 2019, van woensdag tem zondag, van 11 tot 17 uur
€ 5 inkom (incl. gratis catalogus)