Buste van Leopold I

Ateliers van Staffordshire
Circa 1820

Wat dit portret van Leopold von Saxen-Coburg zo bijzonder maakt is dat het totaal verschilt van de beter gekende, strenge, officiële afbeeldingen van onze eerste vorst. Hier is Leopold namelijk niet als onze koning voorgesteld, maar als de toekomstige Britse Prins Consort. De buste is een boeiende getuigenis van de Britse loopbaan van Prins Leopold, voor zijn troonsbestijging in België.

Voordat Leopold von Saxen-Coburg in 1830 tot de eerste koning der Belgen gekroond werd, was hij een prominente Brit. In 1816 trouwde hij met Prinses Charlotte Augusta, dochter van de toekomstige George IV en Britse troonopvolgster. Hij werd toen benoemd tot Field Marshall (de hoogste Engelse militaire rang) en Knight of the Garter (ridder van de Orde van de Kousenband). Maar prinses Charlotte Augusta stierf bij de geboorte van hun kind, waardoor Leopolds carrière een andere wending nam. Dit nam niet weg dat de contacten met het Verenigd Koninkrijk, en in het bijzonder met Koningin Victoria, die hem sterk apprecieerde als adviseur, altijd heel hartelijk bleven. Hij was namelijk een van de meest invloedrijke diplomaten uit zijn tijd, zoals ook blijkt uit het archief Goffinet dat de Stichting aankocht in 1993 en dat nu geraadpleegd kan worden in het archief van het Koninklijk Paleis.

Het porseleinen beeld werd vervaardigd in de ateliers van Staffordshire. Deze manufactuur maakte populaire voorwerpen, meestal in felle en vrolijke kleuren. Oorspronkelijk werden vooral kleine sierobjecten vervaardigd, maar later werden er ook, in beperkte oplage, grote busteportretten van prominenten uit de Britse socio-politieke wereld geproduceerd. Dat Prins Leopold werd opgenomen in deze productielijn bewijst zijn gevestigde positie in Engeland. Prinses Charlotte en haar echtgenoot werden zeer geapprecieerd en kregen zodoende het privilege om geportretteerd te worden. Uiterst zeldzaam is ook de grootte van deze buste.

Meer info over het Erfgoedfonds

Type: 
Beeld
Material / technique: 
Polychrome faïence
Dimensions: 
50 cm H
Type of acquisition: 
Aankoop Erfgoedfonds
Year of acquisition: 
2007
Depository institution: 
BELvue Museum, Brussel