Demi parure van Arthur Dufour

Deze demi parure in Second Empirestijl is een realisatie van edelsmid-juwelier Arthur Dufour (1842-1880). De tweedelige set sieraden bestaat uit een broche met bijpassende oorhangers, versierd met natuurparels en bezet met diamant in zilver en saffier in geel goud. Op basis van het etui kan de demi parure gedateerd worden tussen 1869 en 1877.

Een parure is een set juwelen van minstens 3 bij elkaar horende stuks (oorhangers met armband, collier en/of broche). Een set juwelen van oorhangers met hierbij een collier , broche of armband, wordt een demi parure genoemd.

Arthur Dufour maakte deel uit van een groot netwerk van Brusselse edelsmeden, met Mechelse roots, die in de tweede helft van de 19e eeuw de Belgische haute joaillerie, gestimuleerd door het hof en met Parijs als model, op internationaal niveau bracht. Het gebruik van bloemmotieven was in de 19e eeuw volop in de mode. Door de ontdekking van diamant in Zuid-Afrika, en de presentatie er van op de wereldtentoonstelling van 1867 in Parijs, ging diamant toen een vooraanstaande rol spelen. Deze klassiek geïnspireerde demi parure sluit met zijn symmetrische opbouw en met het gebruik van strikken en florale elementen in combinatie met edelstenen en natuurparels, nauw aan bij de juwelen die in die tijd gegeerd waren in koninklijke kringen.

De demi-parure werd aangekocht door het Fonds Christian Bauwens en in bruikleen gegeven aan DIVA, het nieuwe Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant in hartje Antwerpen. Daar zal het een belangrijk hiaat zal opvullen in de presentatie van de Belgische edelsmeedkunst.  

Meer info over het Fonds Christian Bauwens

Type: 
Juweel
Material / technique: 
Zilver, diamanten, saffier, goud, parels
Dimensions: 
3,5 x 9,5 cm
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Christian Bauwens
Year of acquisition: 
2014
Depository institution: 
DIVA - Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant, Antwerpen