Clusterring met diamanten en miniatuurportret

Deze unieke diamanten ring met zetting in de vorm van een rozet uit de 17de eeuw is uitzonderlijk door het medaillon dat erin verwerkt zit. 

Het gaat om een prachtige ring, versierd met elf diamanten in diverse slijpvormen en verschillende groottes. Wanneer men het medaillon opent, ontdekt men een figuurtje dat een man afbeeldt, met een achtergrond in groen email. De man is gekleed in groen en roze, en draagt een touw over zijn schouder. Aan zijn voeten ligt een bovenmatig grote roos. Op het deksel van het medaillon prijkt het portret van een jongeman die een bef draagt. Zijn kostuum en zijn haarsnit laten vermoeden dat de ring vervaardigd werd in West-Europa rond 1670-1680. De onderkant van de ring is rijkelijk versierd met bloemenmotieven in roze, zwart en wit email op een blauwe achtergrond. 

Juwelen uit die tijd van zo’n finesse en zo’n grote kwaliteit zijn zeldzaam. Ze werden vaak bewerkt volgens de laatste mode, gesmolten om financiële redenen, of gingen gewoon verloren. Ze symboliseren een tijdperk en een levensstijl waarin juwelen, en mode in het algemeen, bij een bepaalde sociale klasse hoorden. Vrouwen uit de aristocratie benadrukten via hun juwelen hun prestige en hun welstand. 

Gedenkring of verlovingsring? 
Het medaillon houdt het mysterie rond de functie van deze ring in stand. Het portret van de jongeman zou immers geïnterpreteerd kunnen worden als de herinnering aan een overleden persoon. In deze optiek zou het figuurtje de verrezen Christus afbeelden die, gekleed als tuinier, verschijnt aan Maria-Magdalena. De tuin, die wordt afgebeeld door de achtergrond in groen email, zou symbool staan voor de natuur, die ’s winters afsterft en in de lente herboren wordt. 
Hij zou echter ook geïnterpreteerd kunnen worden als een “Liefdestuin” en de vruchtbaarheid van de lente verbeelden. Het touw over de schouder van de tuinier zou dan een symbool zijn van toewijding, en de roos aan zijn voeten een allusie op de liefde. Het juweel zou dan geschonken zijn als verlovings- of trouwring. 

DIVA is gestart met een grondige studie van de ring, in de hoop alle twijfels te kunnen wegnemen. 

Het Fonds Christian Bauwens, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting, verwierf deze uitzonderlijke ring in 2020. De ring zal tentoongesteld worden in DIVA, het diamant-, juwelen- en edelsmeedkunstmuseum in Antwerpen

Type: 
Ring
Material / technique: 
Goud, email, diamant
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Christian Bauwens
Year of acquisition: 
2020
Depository institution: 
DIVA - Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant, Antwerpen