Ring met monogram van Leopold I

Deze gouden ring met bijhorend etui en schenkingsdocument werd aangekocht door het Fonds Christian Bauwens. Hij illustreert perfect het gebruik van het Belgische vorstenhuis om juwelen te schenken aan hofdignitarissen, kunstenaars, nijveraars en ambtenaren. De ring, vervaardigd door hofjuwelier Jean-Baptiste Dees, is bovendien een zeldzaam en goed gedocumenteerd voorbeeld van de Belgische juweelkunst in de eerste helft van de 19de eeeuw.

Op het ovale medaillon in blauw email van de gouden mannenring werd het gekroonde monogram van koning Leopold I in diamanten gezet. Rondom werden vier grote en vier kleinere diamanten in zilveren zettingen geplaatst die door gouden accoladevormige bladmotieven verbonden zijn. De ring wordt bewaard in een schelpvormig lederen etui met fluwelen en zijden binnenbekleding. De sluiting werd in verguld messing uitgevoerd. Vergelijkbare presentatieringen met het monogram van de Franse koning Louis Philippe werden mogelijk als inspiratiebron gebruikt.

Het schenken van juwelen uit erkentelijkheid was voor koninklijke hoogheden in die tijd een evidentie. Koning Leopod I en koningin Louise-Marie, een dochter van de Franse koning Louis Philippe, schonken meermaals juwelen aan familieleden en hofdames en bij bepaalde gelegenheden of voor bijzondere prestaties aan kunstenaars en nijveraars.

Deze ring werd in 1835 naar aanleiding van de geboorte van troonopvolger Leopold II geschonken aan Gérard Waefelaer. Als ambtenaar van de burgerlijke stand maakte hij de geboorteakte op. De begeleidende brief werd opgesteld en ondertekend door Edward Conway, secretaris van de koning. Waefelaer was eerder actief betrokken bij de omwenteling van 1830. Hij kreeg hiervoor het IJzeren kruis en werd later als ridder in de Leopoldsorde opgenomen.

De gouden ring werd door Jean-Baptiste Dees vervaardigd. Dees was van 1825 tot 1851 in Brussel actief als edelsmid, juwelier en diamantzetter. Zeker vanaf 1838 wordt hij als Joaillier de L.L. M.M. le Roi et la Reine vermeld. Naast juwelen verkocht hij gouden snuifdozen en werkte hij voor de realisatie van koninklijke trofeeën samen met graveur Isidore Jouvenel en de Brusselse edelsmid Paul Wouters.

Bekijk dit object ook op de website van DIVA - Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant, Antwerpen.

Bijhorende items

 • Etui: leder, fluweel, zijde en messing; 43 x 43 x 50 mm
 • Begeleidend document: inkt op papier; 275 x 222 mm
 • Type: 
  Ring
  Material / technique: 
  Goud, zilver, diament, email
  Dimensions: 
  32 mm (hoogte), 23 mm (diameter)
  Type of acquisition: 
  Aankoop Fonds Christian Bauwens
  Year of acquisition: 
  2016
  Depository institution: 
  DIVA - Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant, Antwerpen