Precieus!

27 maart 2015

Drie stuks uit de collectie van de Koning Boudewijnstichting krijgen een prominente rol in de dubbelexpo 'Precieus!' in het Umicore Zilverpaviljoen en het Diamantpaviljoen: de uilenbeker, de Mechelse terrine van Joannes Cornelius Hendrickx en de demi-parure van Auguste Dufour. `

Samen met een 70-tal andere objecten getuigen de uilenbeker, de Mechelse terrine van Joannes Cornelius Hendrickx en de demi-parure van Auguste Dufour uit de collectie van de Koning Boudewijnstichting van 500 jaar luxueus pronken, drinken, eten en vieren. Deze 3 historische luxe-items verbeelden goed de Antwerpse rijkdom uit de Gouden Eeuw, wat tevens het uitganspunt is van de tentoonstelling.

De uilenbeker, die samen met de Mechelse terrine gepresenteerd wordt in het Zilverpaviljoen, is een mooi voorbeeld van drinkgerei uit de Gouden Eeuw. Dit uiltje met lijfje in kokosnoot is een erg kostbaar exemplaar en was ongetwijfeld een blikvanger in het pronkkabinet van zijn bezitter.

Binnen het thema 'tafelopschik' staat de Mechelse terrine uit de collectie centraal. Het is een exemplarisch object dat het feestelijk tafelen tijdens het einde van de 18e eeuw illustreert. Ongetwijfeld wakkerde dit soort rijk versierde pronkstukken de conversatie tijdens het diner aan en zette het de benijdenswaardige positie van zijn eigenaar in de verf.

De demi-parure van Auguste Dufour met saffieren, diamant en natuurparels wordt getoond in het Diamantpaviljoen onder het thema ‘De kunst van het opsmukken’. Bij feestelijke en officiële gelegenheden werden dergelijke overdadige diamantjuwelen gedragen door rijke dames.

De gratis dubbelexpo 'Precieus!' is een voorproefje voor het nieuw Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant en is bovendien een uitstekende gelegenheid om deze schitterende stuks tijdens de sluiting van het Zilvermuseum Sterckshof aan het publiek te tonen.

Precieus! loopt van 3 april tot 27 september 2015 en is gratis.