Mechelse terrine

Joannes Cornelius Hendrickx
1782

Deze bijzondere terrine met onderschotel werd in 1782 vervaardigd door Joannes Cornelius Hendrickx (1740–1811). Hij was als zilversmid actief te Mechelen, waar hij werkte voor een belangrijk Mechels clientèle. Als een van de meest getalenteerde Mechelse zilversmeden bracht hij een zeer indrukwekkend en divers oeuvre voort. De terrine met onderschotel wordt beschouwd als het meesterwerk van Hendrickx en illustreert het belang van Mechelen als productiecentrum. Door de aankoop verrijkt de Stichting ons openbaar erfgoed met een object van grote historische en kunsthistorische waarde.

Het werk werd besteld door Pierre de Meester en bleef – tot de aankoop door de Koning Boudewijnstichting – in handen van de familie de Meester.

De ovale zilveren terrine, in Louis XVI-stijl uitgevoerd, staat op 4 poten die de vorm hebben van acanthusbladeren. Ze heeft een afneembaar deksel en een ronde onderschotel. De decoratie bestaat uit verguld fruit, parelranden, gedrapeerde bloemenguirlandes, bandwerk, rozetten en handvaten met plantaardige motieven. Het gebruik van decoratieve elementen in neoklassieke stijl, zoals de randen met afgespatieerde parels en de rozetten, zijn kenmerkend voor het werk van Hendrickx. Bovenaan bekroont een zittende putto het geheel. Zijn rechterhand rust op een ovaal medaillon dat het alliantiewapen van de familie de Meester draagt en hij is omgeven door versieringen die verwijzen naar de liefde, de architectuur, de schilderkunst, de muziek en de literatuur. De schotel is verlevendigd met vier vergulde rozetten en omboord door een krans van laurierbladeren.

Website DIVA - Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant Antwerpen
Meer info over het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché

Type: 
Terrine
Material / technique: 
Zilver en verguld zilver
Dimensions: 
46,5 cm br. (sokkel 49 cm)
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché
Year of acquisition: 
2011
Depository institution: 
DIVA - Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant, Antwerpen