Bijzondere set sieraden aangekocht

9 december 2014

Het Fonds Christian Bauwens kocht een demi parure in Second Empirestijl aan van edelsmid-juwelier Arthur Dufour (1842-1880). Deze tweedelige set sieraden bestaat uit een broche met bijpassende oorhangers, telkens met natuurparels en bezet met diamant in zilver en saffier in geel goud. Op basis van het etui kan de demi parure gedateerd worden tussen 1869 en 1877.

Arthur Dufour maakte deel uit van een groot netwerk van Brusselse edelsmeden, met Mechelse roots, die in de tweede helft van de 19e eeuw de Belgische haute joaillerie, gestimuleerd door het hof en met Parijs als model, op internationaal niveau bracht. Het gebruik van bloemmotieven was in de 19de eeuw volop in de mode. Door de ontdekking van diamant in Zuid-Afrika ging diamant toen een vooraanstaande rol spelen, al dan niet gecombineerd met andere kleurige edelstenen. Deze klassiek geïnspireerde demi parure sluit met zijn symmetrische opbouw en met het gebruik van strikken en florale elementen in combinatie met edelstenen en natuurparels, nauw aan bij de juwelen die in die tijd gegeerd waren in koninklijke kringen.

De demi-parure wordt in bruikleen gegeven aan het Zilvermuseum Provincie Antwerpen dat instaat voor een nieuw museum voor edelsmeedkunst, juwelen en diamant in hartje Antwerpen. Daar zal het een belangrijk hiaat zal opvullen in de presentatie van de Belgische edelsmeedkunst. De opening van het nieuwe museum is voorzien voor eind 2016, maar de demi-parure kan vanaf 3 april 2015 al bewonderd worden in het Diamantpaviljoen aan het MAS.