Erfgoed bewaard voor de toekomst

17 juni 2020

Dankzij de vrijgevigheid van schenkers en mecenassen en hun bezorgdheid voor ons erfgoed, zijn opnieuw enkele bijzondere kunstwerken en getuigenissen veiliggesteld en bij onze museumpartners publiek toegankelijk gemaakt.

Schenking collectie kant

Godelieve Vroom, kantwerkster en specialiste in oude kant, schonk haar kantcollectie uit de 16de tot de 20ste eeuw aan de Koning Boudewijnstichting. De collectie wordt in bewaring gegeven aan het MoMu in Antwerpen. 

Uitzonderlijke 17de eeuwse ring

Het Fonds Christian Bauwens heeft een uitzonderlijke ring gekocht uit de 17de eeuw. Ze zal tentoongesteld worden in DIVA. Dit juweel, dat uniek is in zijn genre, bevat een medaillon waarin een figuurtje en portret verborgen zit.   

Een in twee opzichten gulle mecenas

De heer Jacques Versluys richtte niet alleen het Fonds Jacques en Jeaninne Versluys-Evrard op, dat goede doelen zal steunen. Hij schonk eveneens vijf hedendaagse wandtapijten, kostbare boeken en een 18de eeuws klavierinstrument, om hun toekomst veilig te stellen.  

Hanger met bijhorende koffer van Octave Landuyt

Een impressionante hanger met bijhorende, beschilderde koffer van Belgisch kunstenaar Octave Landuyt werd door het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting aangekocht. Het kunstenaarsjuweel wordt toevertrouwd aan DIVA, waar het de juwelencollectie versterkt met een representatief werk van Landuyt.  

Tekeningen van Marcel-Louis Baugniet

Vier ontwerpen voor meubelen en interieurobjecten, die getuigen van het veelzijdig oeuvre van avant-gardistisch kunstenaar Marcel-Louis Baugniet, vervoegen de collectie van de Koning Boudewijnstichting. Ze worden ondergebracht bij CIVA, een museum en archiefcentrum gewijd aan architectuur van de 19de tot het begin van de 21ste eeuw. Daar vormen ze een mooie aanvulling op het Fonds Baugniet.  

Belgische design stoelen

Twee iconische stoelen uit onze Belgische design geschiedenis verrijken onze publieke collecties. Het Erfgoedfonds kon de TBA stoel van Christophe Gevers uit 1959 en de SL58 stoel van Léon Stynen uit 1958 aankomen en brengt ze onder bij ADAM, het designmuseum in Brussel.