De TBA stoel van Christophe Gevers

Het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnsticht kocht naast de SL58 stoel van Léon Stynen ook deze iconische stoel uit onze Belgische design geschiedenis. Christophe Gevers (1928-2007) ontwierp de TBA stoel in 1959 voor de herinrichting van de Taverne des Beaux-Arts, de taverne van het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. De stoel viel meteen in de smaak en werd bekroond met het Belgische kwaliteitslabel Le Signe d’Or in 1959. Aan het begin van de Golden Sixties markeerde deze stoel meteen ook Gevers intrede in de wereld van design en interieurontwerp.

Als interieurarchitect en vormgever ontwierp Christophe Gevers heel wat interieurs van gekende Brusselse restaurants en brasseries waaronder de Taverne des Beaux-Arts (1959), de Vieux Saint-Martin op de Zavel (1968), maar eveneens de vestiging van fastfoodketen Quick aan de Naamsepoort (1984). Daarnaast richtte hij diverse bankgebouwen in en bouwde hij een aanzienlijk oeuvre op van meubelen en verlichtingsarmaturen. Kenmerkend voor Gevers is het gebruik van nieuwe en ruwe materialen, die doorheen de jaren mooier worden.

De TBA stoel is een eenvoudig buismeubel uit gechromeerd staal met een zitting en rugleuning in leder en witte nylondraad. Gevers koos specifiek voor een leder dat niet gekleurd werd en dat doorheen de jaren zou verdonkeren en zachter zou worden door het gebruik. Aan de achterkant van de rugleuning en aan de onderkant van de stoel gebruikte hij nylondraad om het leer op te spannen. Hij gebruikte dit model wel vaker, ook voor andere projecten, waardoor er meerdere varianten van bestaan.

Het gebruik van nieuwe materialen en de zwevende armleuning geven het ontwerp van deze TBA stoel van Christophe Gevers een bijzonder moderne uitstraling. Deze stoel, die zijn carrière op gang bracht, blijft een van zijn absolute topontwerpen. Zijn meubelen zijn vaak doorheen de jaren vervangen of verdwenen en dankzij deze aanwinst blijft een belangrijk meubel uit onze Belgische design van de 20e eeuw bewaard.

De stoel wordt ondergebracht in het Design Museum Brussels waar deze in dialoog treedt met de andere meubels van de Belgische designers die het Erfgoedfonds aankocht in 2019 en met de meubelen uit de jaren 50 uit het Design Museum Brussels vaste collectie waaronder Jacques Dupuis, Jules Wabbes, Willy van der Meeren en anderen.

Type: 
Meubel, stoel
Material / technique: 
Leder, gechromeerd staal, nylondraad
Dimensions: 
78 x 54 x 54 cm
Type of acquisition: 
Aankoop Erfgoedfonds
Year of acquisition: 
2020
Depository institution: 
Design Museum Brussels