Collectie kantwerk

Godelieve Vroom, kantwerkster en specialiste in oude kant, schonk haar kantcollectie uit de 16de tot de 20ste eeuw aan de Koning Boudewijnstichting. De collectie wordt in bewaring gegeven aan het MoMu in Antwerpen.

Godelieve Vroom bouwde in de loop van de jaren een uitgebreide collectie kant op uit de streek van Antwerpen (Antwerpen, Mechelen, Turnhout). De kant dateert uit de 16de tot de 20ste eeuw. Als experte in kantwerk en specialiste in oude kant kon ze stukken verzamelen, waaronder zeer zeldzame, die diverse stijlen en technieken vertegenwoordigen. Dankzij deze belangrijke collectie kan er grondiger onderzoek gevoerd worden naar de ontwikkeling van kant in Antwerpen.

De collectie omvat stroken, stalen, mutsen, lopers, zakdoeken en kanten kraagjes. Tot de topstukken uit deze collectie behoort een vrouwenmuts uit het einde van de 16de eeuw en een kussensloop in kloskant uit het midden van de 17de eeuw.

Godelieve Vroom is al sinds haar kindertijd gefascineerd door weefsels en ontwikkelt in de jaren 80 een passie voor kant. Wanneer haar kinderen het huis uit zijn, besluit ze een zes jaar durende opleiding kantklossen te volgen. Ze maakt haar eindverhandeling over Antwerpse kant. Nadien begint ze als vrijwilligster te werken in het Textielmuseum Vrieselhof, het huidige MoMu. Ze geeft er demonstraties voor bezoekers en helpt bij het archiveren en ordenen van de collecties ontwerpen, patronen, en stalen kloskant van het museum. De jaren nadien doet ze vrijwilligerswerk in verschillende andere instellingen die een link hebben met Antwerpse kant. Dankzij haar expertise en haar onderzoek kan ze meewerken aan tal van publicaties over het onderwerp. Op die manier verwerft ze een internationale reputatie als kantwerkster en specialiste in oude kant.

In 2019 schenkt Godelieve Vroom haar kantcollectie aan de Koning Boudewijnstichting, om het behoud ervan te verzekeren. De collectie zal in bewaring gegeven worden aan het MoMu, waar Godelieve lange tijd vrijwilligster was.
 
Lees hier het verhaal van Godelieve Vroom en haar collectie kantwerk