Een beestige tentoonstelling in het MOU in Oudenaarde

9 juni 2022

Dieren komen verrassend veel voor in de wandtapijtkunst van 1500-1700. Daarvan getuigen ook vier Edingse wandtapijten uit de collectie van de Koning Boudewijnstichting. U kan ze, samen met een dertigtal andere wandtapijten met diervoorstellingen, tot 30 september 2022 in het MOU bewonderen.

De vier wandtapijten uit de collectie van de Koning Boudewijnstichting werden geschonken door Michel Demoortel. Hij richtte bij de Koning Boudewijnstichting een Fonds op om het Edingse erfgoed te bewaren en te promoten. In dat kader schonk hij de vier wandtapijten die nu te zien zijn op de tentoonstelling Beestig!.

De werken zijn kenmerkend voor de Edingse wandtapijtproductie uit de 16e en 17e eeuw. ‘Hercules doodt de draak voor de tuin der Hesperiden’, ‘Valkenjacht in een woudlandschap’, ‘Woudlandschap met Cephalus en Procris’ en ‘Woudlandschap met reigers’ getuigen op de tentoonstelling mee van de grote variëteit aan dierenscenes in de wandtapijtkunst van 1500-1700. Van wilde, exotische dieren, over weelderige jachtscenes met honden, herten en leeuwen tot mythische scènes met draken en woudlandschappen met allerlei vogels.

Het MOU toont voor het eerst een dertigtal wandtapijten uit Oudenaarde, Edingen en Geraardsbergen waarin dieren de hoofdrol spelen. De wandtapijten worden geconfronteerd met allerhande voorwerpen en bieden een blik op de vroegmoderne samenleving en de vitale rol die dieren daarin vervulden.

Praktische info:
Beestig! - Dieren in de wandtapijtkunst - 1500-1700
MOU museum Oudenaarde
Stadhuis – Markt 1
9700 Oudenaarde
Van 22 april t.e.m. 30 september 2022