Hercules doodt de draak voor de tuin der Hesperiden

In 2007 kocht Michel Demoortel dit Edingse wandtapijt en schonk het aan de Koning Boudewijnstichting. Wandtapijten die met zekerheid aan Edingen toegeschreven kunnen worden zijn zeldzaam en dankzij de vrijgevigheid van Michel Demoortel zal het wandtapijt voor altijd bewaard blijven in Edingen, waar het onderdak kreeg in het Huis Jonathas.

Onderwerp van dit Edingse wandtapijt is de antieke held Hercules die met een knuppel de draak Ladon te lijf gaat. Hercules is herkenbaar aan het vel van de leeuw van Nemea. De draak Ladon bewaakt de tuin waar de Hesperiden, dochters van Atlas, zorg moesten dragen voor een boom met gouden appelen, een huwelijksgeschenk voor Jupiter en Juno. Het roven van deze appelen was een van de taken die koning Erystheus aan Hercules had opgelegd.

De opdrachten of 'werken' van Hercules vormden vaak het onderwerp van wandtapijtseries. In verscheidene weefcentra van de Nederlanden werden dan ook zulke reeksen op het getouw gezet. Het hier besproken werk behoorde ongetwijfeld ook tot een reeks, maar andere episodes van deze editie werden tot op heden nog niet gelokaliseerd

Hercules doodt de draak voor de tuin der Hesperiden is één van de zeldzame bewaarde gesigneerde wandtapijten uit Edingen. Het wandtapijt is omgeven door een brede boord met bloemen en fruit en op het borduurwerk staat links onderaan het schild van Edingen met de letter N en rechts een deels bewaard monogram van de manufactuur.

Publicatie 'Landschappen uit Edingen'
Website Huis Jonathas

Type: 
Wandtapijt
Material / technique: 
Wol en zijde
Dimensions: 
309 x 272 cm
Type of acquisition: 
Schenking van Michel Demoortel
Year of acquisition: 
2007
Depository institution: 
Huis Jonathas, Edingen