Design, made in Belgium

2 oktober 2020

Met de hulp van de Koning Boudewijnstichting opent het Brussels Design Museum – voorheen ADAM - een nieuwe permanente tentoonstelling over design in België. Een bijzonder partnerschap dat een nieuw licht werpt op de geschiedenis van het design.

Voor de nieuwe permanente zaal die het Brussels Design Museum vanaf 2 oktober 2020 wijdt aan Belgisch design, kocht de Koning Boudewijnstichting verschillende meubels van Belgische ontwerpers aan. Ze illustreren verschillende periodes uit het Belgisch design en gaan er de dialoog aan met plastic gadgets uit de eigen collectie van het museum.

Onder de aankopen van de Koning Boudewijnstichting bevindt zich een bibliotheekkast in gelakt hout van Jacques Dupuis (1929-1994), één van de boegbeelden van de naoorlogse Belgische architectuur. Een lage zetel van Huib Hoste (1881-1957), een paar krukjes van Willy Van Der Meeren (1923 - 2002) en een kleerhanger, twee deurklinken en een muurwandlamp van Jules Wabbes (1919-1974) behoren tot de andere representatieve stukken die speciaal voor deze permanente tentoonstelling aangekocht werden.

Om het overzicht van de Belgische design te vervolledigen geeft de Stichting daarnaast ook drie vazen van Charles Catteau, een luster van Serrurier-Bovy en de stoel ‘Parador’ van Jacques Dupuis uit haar collectie in tijdelijke bruikleen.

Om het verhaal, de rol, de diversiteit, het publiek en de spelers van de moderne en hedendaagse vormgeving in België te vertellen, zal het Brussels Design Museum verschillende pop-uptentoonstellingen organiseren in de nieuwe permanente zaal. De pop-uptentoonstellingen vormen voor het museum, dat zich volledig wil toewijden aan design, een soort van laboratorium waar het onderzoek kan doen naar manieren om het design in België in kaart te brengen. Zo kan het tegelijkertijd een vertelling van het design in België uittesten en de werking van een hedendaags museum tegen het licht houden. De bezoeker wordt er uitgenodigd mee na te denken over design ‘made in Belgium’. Een nieuw licht op ons Belgisch design: vanaf 2 oktober 2020 in het Brussels Design Museum.