Collectie Catteau

De collectie Catteau omvat meer dan 800 stuks die bijeengebracht zijn door Claire De Pauw en Marcel Stal. Beide verzamelaars beschikten over zo’n verbluffend inzicht dat hun collectie de wereldwijde referentie geworden is van het oeuvre van Charles Catteau en de productie van Boch Keramis ten tijde van de art deco. Als eerbetoon aan Marcel Stal besliste Claire De Pauw deze verzameling aan de Stichting te schenken.

Kleurenpracht

Het was vooral de kleurenpracht van Catteau’s werk die de belangstelling van Claire De Pauw en Marcel Stal voor deze in vergetelheid geraakte keramist wekte. Catteau, die door Boch naar La Louvière was gehaald om er de productie te moderniseren, koos resoluut voor stilering, levendige kleuren en art deco. Tussen 1910 en 1948 hield hij de internationale faam van Royal Boch in stand met zijn decors geïnspireerd op de mode, op de moderne kunststromingen en op de Afrikaanse en Oosterse beschavingen.

Verscheidenheid

Door haar omvang en verscheidenheid weerspiegelt deze verzameling alle facetten van het talent van Charles Catteau. De Stichting gaf de collectie in bruikleen aan het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis en maakte een volledige online inventaris, zodat deze wereldwijde referentie nu door iedereen bezocht en bestudeerd kan worden.

Publicatie 'Catteau. Schenking Claire De Pauw - Marcel Stal.'
Website Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis