Ensemble van Belgische designmeubels

Het Erfgoedfonds verwierf in 2019 verschillende meubels van Belgische designers. Ze werden gekozen voor hun specifiek karakter en hun representativiteit voor de verschillende designbewegingen in België. 

Het gaat onder meer om een bibliotheek van Jacques Dupuis, één van de boegbeelden van de naoorlogse Belgische architectuur. Het is een zeldzaam stuk dat vervaardigd werd voor de sociale opvangtehuizen die tussen 1949 en 1954 gebouwd werden in Malmedy en Auvelais. 

Het Erfgoedfonds kocht ook drie werken aan van Jules Wabbes. Het gaat om een kleerhanger, een deurklink en een muurwandlamp. Dit meesterwerk van de kunstenaar bestaat uit zeshoekige buizen die het licht filteren aan beide kanten van de lamp. De wandlamp kan dus zowel bewonderd worden van boven als van onderen. 

Het ensemble wordt aangevuld met een lage fauteuil van Huib Hoste, als vertegenwoordiger van het modernisme tussen de twee wereldoorlogen, en met een paar krukjes van Willy Van Der Meeren, die het speelse modernisme illustreert. Deze krukjes werden gefabriceerd door de Belgische firma Tubax en staan symbool voor het Belgische erfgoed en de Belgische knowhow. 

De door de Koning Boudewijnstichting aangekochte meubelen zullen ondergebracht worden in het Design Museum Brussels, om verschillende periodes uit het Belgisch design te illustreren.