Sabena loungestoel S3

Alfred Hendrickx, een van onze belangrijkste naoorlogse ontwerpers ontwierp deze stoel voor Sabena. Het elegant lijnenspel is kenmerkend voor Hendrickx oeuvre maar ook voor het naoorlogs design. Een stoel verbonden met onze geschiedenis en met Expo 58, die dankzij de aankoop van het Fonds Marie Jeanne Dauchy een plaats krijgt in het Brussels Design Museum.

Expo 58

Ontworpen door een van de belangrijkste naoorlogse ontwerpers Alfred Hendrickx (1931), brengt deze loungestoel S3 ons terug naar het historische jaar 1958. Sabena gaf Hendrickx toen de opdracht het interieur te ontwerpen voor de iconische transithall van de luchthaven in Zaventem, waar talrijke bezoekers van de Wereldtentoonstelling van 1958 ontvangen werden.

Dankzij de aankoop door het Fonds Marie Jeanne Dauchy zal de stoel te zien zijn in het Brussels Design Museum gelegen aan het Atomium, dat eveneens gebouwd werd in het kader van Expo 58.

Wederopbouw

In de naoorlogse periode is er in België een evolutie vast te stellen op vlak van design en vinden er veel innovaties plaats. In het kader van het zoeken naar "een beter leven" ontstaat een speels modernisme, dat als snel gevolg krijgt in de interieurvormgeving en waarvoor expo 58 de vitrine wordt. Dit internationale event is ook voor Hendrickx de uitgesproken gelegenheid om zijn meubels, waaronder de S3 stoel, te presenteren in het paviljoen van de provincie Antwerpen.

Stijlvol design

De schoonheid van deze elegante stoel ligt in de zuivere lijnen van het hout, die hem vandaag nog steeds actueel maken. De 3 houten poten en de eenvoudige en vloeiende lijnen geven een ontspannen look aan het geheel. In lijn met het Italiaans design van de jaren 50, wist Hendrickx zijn meubels een lichte uitstraling te geven en de natuurlijke eenvoud van het materiaal en het hout naar voren te brengen in zijn ontwerpen. Zijn ontwerpen evolueerden van een licht en speels design naar een meer sobere en uitgepuurde vormentaal.

De iconische Skyhall

Een 150-tal S3 stoelen stonden klaar voor de reizigers in de skyhall op de luchthaven van Zaventem. In het kader van de Wereldtentoonstelling van 1958 gaf Sabena de architecten Maxime Brunfaut, Geo Bontinck en Joseph Moutschen de opdracht een volledig nieuwe luchthaven-infrastructuur te ontwerpen. De iconische skyhall moest hierbij de talrijke bezoekers van de Wereldtentoonstelling 1958 ontvangen.

De hiervoor speciaal ontworpen S3 stoel werd in 3 verschillende uitvoeringen in tweed vervaardigd: in blauw, in mosterdgroen en in rood. Telkens 50 per kleur. Vandaag zijn er in het totaal nog maar een 50-tal exemplaren bewaard gebleven en is het een zeldzaam en gegeerd designobject geworden.

Hendrickx en Belform

Alfred Hendrickx ging op 20-jarige leeftijd aan de slag als interieurarchitect in de familiezaak Van Fleteren. Die was gespecialiseerd in het vervaardigen van houten meubels en werd opgericht door Hendrickx’ grootvader Eugène Van Fleteren. Na de Tweede Wereldoorlog legde de firma, ondertussen Belform genaamd en gespecialiseerd in interieurinrichting van boten, zich ook toe op het ontwerpen van interieurdesign en meubelen voor woningen. Hendrickx zijn ontwerpen vallen op door het dynamische lijnenspel in hout.

Type: 
Loungestoel
Material / technique: 
Hout, tweed
Dimensions: 
72cm H x 69cm B x 76cm D
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Marie Jeanne Dauchy
Year of acquisition: 
2021
Depository institution: 
Design Museum Brussels