Reisdagboek ‘Voyage à Vienne et à Miramar – J’accompagne la Reine du 6 au 31 juillet 1867’

In juli 1867 verneemt het Belgisch koningshuis dat Maximiliaan, keizer van Mexico en echtgenoot van keizerin Charlotte, geëxecuteerd werd in Mexico. Daaropvolgend geeft koning Leopold II de opdracht aan koningin Marie-Henriette en baron Adrien Goffinet om zijn zus Charlotte terug te halen uit Miramar in Italië. Maar prinses Charlotte is niet op de hoogte van het tragisch overlijden van Maximiliaan en leeft, gezien haar geestestoestand, opgesloten in het Gartenhaus op het domein van Miramar. Zij moeten Charlotte overtuigen om mee te komen naar België en trachten de vele tegenstanders, die Charlotte en haar fortuin liever niet zien vertrekken, te slim af te zijn.

Het Archief Goffinet, dat in 1993 door de Koning Boudewijnstichting werd aangekocht, bevat een document dat ons dit epos laat herbeleven: het reisdagboek van Adrien Goffinet. Dankzij dit document kon deze gebeurtenis uit de geschiedenis, waarover voorheen bitter weinig gekend was, gereconstrueerd worden.

De Koning Boudewijnstichting vroeg historicus en auteur Olivier Defrance om Goffinets reisnotities te bestuderen en om dit avontuur vol intriges en strategische afwegingen in beeld te brengen. Raadpleeg hiervoor onze publicatie ‘De terugkeer van Charlotte. Juli 1867 – een delicate opdracht voor baron Adrien Goffinet’.

Publicatie 'De terugkeer van Charlotte. Juli 1867 – een delicate opdracht voor baron Adrien Goffinet.'
Website Archief van het Koninklijk Paleis

Type: 
Dagboek
Material / technique: 
Pen op papier
Type of acquisition: 
Aankoop Erfgoedfonds
Year of acquisition: 
1993
Depository institution: 
Archief van het Koninklijk Paleis, Brussel
Collection: