Publicatie: De terugkeer van Charlotte. Juli 1867 – een delicate opdracht voor baron Adrien Goffinet

4 april 2012

In juli 1867 verneemt het Belgisch koningshuis dat Maximiliaan, keizer van Mexico en echtgenoot van keizerin Charlotte, geëxecuteerd werd in Mexico. Daaropvolgend geeft koning Leopold II de opdracht aan koningin Marie-Henriette en baron Adrien Goffinet om zijn zus Charlotte terug te halen uit Miramar in Italië. Maar prinses Charlotte is niet op de hoogte van het tragisch overlijden van Maximiliaan en leeft, gezien haar geestestoestand, opgesloten in het Gartenhaus op het domein van Miramar.

Hoe kunnen zij Charlotte overtuigen om mee te komen naar België? En hoe kunnen zij de vele tegenstanders, die Charlotte en haar fortuin liever niet zien vertrekken, te slim afzijn?

Het Archief Goffinet, dat in 1993 door de Koning Boudewijnstichting werd aangekocht, bevat een document dat ons dit epos laat herbeleven: het reisdagboek van Adrien Goffinet. Historicus en auteur Olivier Defrance baseerde zich op Goffinets reisnotities, die hij in hun geheel analyseerde en bestudeerde, om dit avontuur vol intriges en strategische afwegingen voor ons in beeld te brengen. Rossella Fabiani, directrice van het Castello di Miramare, schreef de inleiding en schetst daarin het leven van Charlotte in Miramar.