Paar kandelaars toegeschreven aan Jean-François Bodson

Jean-François Bodson
1718

Deze twee zilveren kandelaars zijn bijzonder representatief voor de edelsmeedkunst uit de streek van Namen begin 18de eeuw. Ze worden toegeschreven aan Jean-François Bodson, een van de meest productieve en befaamde Naamse edelsmeden uit de 18de eeuw.

Het Fonds Pierre François Tilmon, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, maakte de aankoop van deze schitterende stukken edelsmeedkunst mogelijk. Het Fonds ondersteunt conservatie- en restauratieprojecten voor Naamse musea en bevordert de aankoop van werken om hun collectie uit te breiden.

De kandelaars zijn erg geslaagd wat hun verhoudingen en ritmiek betreft. De octogonale gewelfde voet heeft vier rechte en vier ingebogen zijden. De vlakke, licht verdiepte bovenkant van de voet is door een cirkelvormige, geprofileerde, gegroefde lijst geaccentueerd. De kandelaars hebben een licht conische stam, een balustervormige greep en een octogonale kaarsenhouder.

Jean-François Bodson (gedoopt in 1684 en overleden in 1730) begint zijn opleiding in 1693 en behaalt zijn meesterschap in 1703. Hij is deken van het ambacht van 1712 tot 1714. Hij vervaardigt tal van liturgische voorwerpen, zoals kostbare monstransen en verschillende kelken.

Het stel kandelaars werd in bewaring gegeven aan het Museum voor Sierkunsten van Namen. Daar bevindt zich ook een zoutvat van Jean-François Bodson, en vormt het een interessante aanvulling op het paneel dat gewijd is aan de stilistische evolutie van de Naamse zilversmeedkunst.

Type: 
Kandelaars
Material / technique: 
Zilver
Dimensions: 
17,4 cm
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Pierre François Tilmon
Year of acquisition: 
2019
Depository institution: 
Hôtel de Groesbeeck-de Croix, Namen