Hanger Medusa

Het Erfgoedfonds kocht de hanger ‘Medusa’ van Philippe Wolfers aan. Het juweel wordt internationaal aanzien als een icoon van de art-nouveau-juweelkunst.

Belgische art-nouveau

Philippe Wolfers (1858-1929) behoort samen met Victor Horta, Henry van de Velde en Paul Hankar tot de topactoren van de Belgische art-nouveau met internationale faam. De hanger Medusa, ontworpen in 1898, wordt internationaal aanzien als een icoon van de (Belgische) art-nouveaujuweelkunst.
 

Museaal belang

Het halssnoer Medusa behoort tot de ‘exemplaires uniques’ van Wolfers: unieke, artistieke en hoogstaande creaties die hij na realisatie nauwlettend inschreef in een register. Medusa wordt niet alleen beschouwd als het belangrijkste juweel dat Philippe Wolfers ontwierp, het is ook zijn meest opmerkelijke stuk. Het is een topstuk van Wolfers’ symbolistische juwelen en wordt internationaal aanzien als een icoon van de (Belgische) art-nouveau-juweelkunst.

Ivoren miniatuursculptuur

Typisch voor Wolfers’ juwelen is het gebruik van ivoor voor de realisatie van de miniatuursculpturen. Het halssnoer Medusa uit 1898 is het eerste juweel waarin de kunstenaar ivoor integreerde. Het gelaat van Medusa sneed hij in ivoor.

Expressieve kracht

De combinatie van ivoor met opaal illustreert voortreffelijk de expressieve kracht die Wolfers uit de materialen wist te halen. Het ivoor geeft een doodse uitdrukking aan het gelaat van het verderfelijke monster en met haar opalen ogen werpt zij een verstenende blik naar de toeschouwer. De opaal van het linkeroog van het monster heeft daarnaast een inclusie die het aspect van een barst heeft waardoor de verstenende expressie kracht wordt bijgezet. Philippe Wolfers besteedde veel zorg aan de keuze van de materialen en aan hun combinatie in functie van het te bereiken resultaat. Door die nauwgezette materiaalcombinatie- en keuze wordt het halssnoer Medusa beschouwd als een typevoorbeeld van de juweelkunst en overstijgt het stuk de loutere decoratie, waardoor het aanzien wordt als een miniatuurbeeldhouwwerk.

Voor iedereen toegankelijk

De opmerkelijke hanger uit goud, email, ivoor, opaal en diamant was lange tijd in privébezit. Omdat de eigenaar het juweel in België wilde houden, bood hij het eerst aan de Koning Boudewijnstichting te koop aan. Dankzij haar Erfgoedfonds kon de Stichting de hanger aankopen en in bruikleen geven aan de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel. De hanger krijgt er een plek in de Wolferswinkel, de permanente tentoonstelling binnen het museum, waar het voor iedereen toegankelijk zal zijn.
Werner Adriaenssens, Conservator Decoratieve Kunsten van de 20ste eeuw: “De verwerving van het stuk is een onmisbare aanvulling voor de unieke collectie juwelen van Philippe Wolfers. Binnen de groep van de Wolfersjuwelen met een symbolistische inslag, is dit het absolute meesterwerk van de kunstenaar.”

Type: 
Juweel
Material / technique: 
Goud, email, ivoor, opaal en diamant
Dimensions: 
10X5,5 cm (hanger zonder ketting)
Type of acquisition: 
Aankoop Erfgoedfonds
Year of acquisition: 
2022
Depository institution: 
Museum Kunst & Geschiedenis, Brussel