Eetkamer Jacques Dupuis

Het eetkamerameublement dat Jacques Dupuis ontwierp voor het huis Dumont in Braine-le-Comte (’s-Gravenbrakel) bestaat uit een rechthoekige tafel, acht stoelen, een buffet, een serveertafel en een barmeubel.

Het uiterst dynamische lijnenspel van het ensemble is een vroeg voorbeeld van naoorlogs design, en een voorbode van het succes ervan.

Dupuis’ gedurfdheid schuilt met name in de details: de afgeronde driekantige poten van tafel en stoelen lopen naar onderen taps toe en zijn aan de uiteinden gevat in koper. De planken van het tafelblad zijn met zwaluwstaarten verbonden, een ambachtelijke techniek die hier in moderne vorm is toegepast en zelfs zichtbaar is gelaten als een van de decoratieve elementen in het geheel. Andere opvallende kenmerken: de puntige uiteinden van de armleuningen en de ingelegde sterretjes waarmee de schroefkoppen en moeren van de bevestiging van de poten zijn gecamoufleerd.

Zéphir Busine, werkzaam op verschillende terreinen van toegepaste kunst, voorzag het lage buffet van een unieke decoratie die de strakke soberheid van de rest van het ameublement doorbreekt. Ook hier zien we de voor het ensemble kenmerkende taps toelopende driekantige pootjes.

De serveertafel staat op wieltjes en heeft een originele trapeziumvorm. Ook hier vormen de zwaluwstaartverbindingen een extra decoratief element.

Het barmeubel ten slotte is juist weer heel sober. Toch zorgt ook hier een aan de achterwand bevestigde spiegel voor een dynamisch effect achter het ritmische latwerk van de deurtjes. Jacques Dupuis was gefascineerd door het spel met spiegels, die weerkaatsen en verdubbelen, en paste het herhaaldelijk toe in zijn architectuur.

Type: 
Eetkamerameublement – huis Dumont in Braine-le-Comte
Material / technique: 
Licht kersenhout, koper, beukenhout, gouache en ivoor
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché
Year of acquisition: 
2011
Depository institution: 
Grand Curtius, Luik