Meubelensemble Jacques Dupuis

Een uniek ensemble – een eetkamer en salon bestaande uit een 15-tal meubelen – van de hand van de bijzonder getalenteerde Belgische architect Jacques Dupuis (1914-84) werd in 2011 aangekocht en ondergebracht in het Grand Curtius in Luik. Daar spelen ze een hoofdrol in de collectie meubelkunst van de jaren 50.

Naoorlogse vormgeving

In 1951 bestelde het echtpaar Dumont dit meubelensemble. De meubels zijn typerend voor de vormgeving van de naoorlogse periode, waarin de moderniteit afgetast en bevraagd werd. Kenmerkend voor deze periode is het vertrekken van traditionele vormen die door stilistische ingrepen echter een eigentijdse stroomlijning krijgen, zoals het geval is bij de buffetkast, de tafel en de bijhorende stoel. De dynamische lijnvoering en de scherpe hoeken van de armleggers en stijlen geven het ensemble een eigentijds karakter. Verrassend zijn ook de speelse motieven, zoals de houten sterren op de poten van de stoelen, die eigenlijk montage oplossingen zijn. Zijn vriend Zéphir Busine (1916-1976) realiseerde de geschilderde versieringen van de buffetkast en de salontafel.

Architect met faam

Jacques Dupuis werd in 1914 geboren in Quaregnon en behoort tot de belangrijkste figuren van de Belgische architectuur in de tweede helft van de 20ste eeuw. Enkele van zijn bouwwerken zijn: de woning Le Parador in Sint-Pieters-Woluwe, de woonst Dumont in Braine-le-Comte en het huis De Landsheere in Sint-Martens-Latem. Verschillende van zijn architecturale realisaties werden eveneens geklasseerd. Website Le Grand Curtius Meer info over het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché