Bureaumeubel

Dit sobere bureaumeubel ontworpen door Victor Horta (1861-1947) is een uniek stuk. Het maakt deel uit van het persoonlijke meubilair van de bekende architect, die wereldwijd beschouwd wordt als een van de grondleggers van de art nouveau. Het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché kocht het bureaumeubel aan. Sindsdien staat het in Horta’s eigen woning, die Unesco-werelderfgoed is. De aanwezigheid van dit meubel in het Hortamuseum verleent de werkplek van de befaamde architect een nog authentiekere uitstraling.

Harmonie van welvingen en rechte lijnen

Dit bureaumeubel getuigt van de creatieve groei van de architect en is een mooi voorbeeld van wat we de ‘getemperde’ Hortastijl kunnen noemen. Victor Horta gaf in die periode de voorkeur aan een sobere en functionele stijl waarin subtiele welvingen en rechte lijnen met elkaar versmelten. Het bureaumeubel in mahoniehout heeft vijf lades, waarvan twee in een lichtere houtsoort. Dit kleurenspel, het overhangende werkblad en het licht gewelfde onderstel zetten de visuele harmonie van het geheel kracht bij.

Terug naar de atelierwoning

De aankoop van dit unieke, authentieke bureaumeubel heeft een historische meerwaarde. Het is immers afkomstig uit Horta’s eigen collectie. Bovendien beschikte het Hortamuseum nog niet over een bureau van de architect, zodat het de museumcollectie perfect aanvult. Het bureaumeubel is erg bijzonder door zijn stijl en herkomst. Voortaan kan het bewonderd worden in het bureau van de architect, waar het de authentieke sfeer oproept van toen Horta er werkte.

Een parel op de Unesco-werelderfgoedlijst

Naast de eigen atelierwoning van Victor Horta zijn ook huis Tassel, huis Solvay en huis van Eetvelde vier prachtige realisaties van Victor Horta, die sinds 2000 op de Unesco-werelderfgoedlijst staan. De prestigieuze woningen vertegenwoordigen de art-nouveaustijl in de kunst en de architectuur in zijn meest verfijnde vorm. Het zijn uitzonderlijke voorbeelden van een radicale vernieuwing die de overgang illustreren van de 19e naar de 20e eeuw op het vlak van kunst, filosofie en maatschappij.

Toegankelijk voor het grote publiek

Dit zeldzame en authentieke bureaumeubel bleef lang in privéhanden. Maar sinds de aankoop door het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, wordt het voortaan bewaard in het Hortamuseum in Brussel, waar het toegankelijk is voor het publiek.

Type: 
Bureaumeubel
Material / technique: 
Mahoniehout
Dimensions: 
170,5 x 70,5 x 76 cm
Type of acquisition: 
Aankoop van het Fonds Léon Courtin – Marcelle Bouché
Year of acquisition: 
2023
Depository institution: 
Hortamuseum, Brussel