Tapijt van de woonkamer van het huis Carpentier

Dit door Victor Horta (1861-1947) ontworpen tapijt werd in november 1996 op een veiling in Brussel aangekocht en behoort tot de fraaiste art nouveau werken van de kunstenaar.

Horta ontwierp dit tapijt voor het buitenverblijf van Valère Carpentier in Ronse, een huis dat hij in 1899 ontwierp en ook inrichtte. Hij was zo tevreden over dit werk dat hij het op de tentoonstelling van Turijn in 1902 tentoonstelde en besliste om een tweede exemplaar voor zijn eigen salon te vervaardigen. De tekening en het kleurengamma paste hij aan, maar beide tapijten herhalen de motieven van de schildering in de traphal van zijn huis aan de Amerikaansestraat in Sint-Gillis: palmbomen op uiterst ranke stengels. Op de bekendste foto van Victor Horta, waarop hij in een zetel zit in zijn woonkamer, is overigens het tapijt te zien.

Horta ontwierp weinig tapijten en ze waren zo delicaat dat er slechts enkelen bewaard bleven. Het was dan ook van groot belang dat het tapijt uit het huis Carpentier in het Hortamuseum getoond kon worden, waarvoor een bijna identiek exemplaar vervaardigd werd dat thans eigendom is van het Musée d’Orsay in Parijs.

Website Hortamuseum

Meer info over het Erfgoedfonds

Type: 
Tapijt
Material / technique: 
Wol
Dimensions: 
280 x 270 cm
Type of acquisition: 
Aankoop Erfgoedfonds
Year of acquisition: 
1996
Depository institution: 
Hortamuseum, Brussel