Tentoonstelling: ‘Les hiéroglyphes avant Champollion’

22 maart 2022

Een bijzonder stuk uit de collectie koptisch textiel Fill-Trevisiol, het ‘Hengelkruis met lussen’, is nu te zien in de Grand Curtius op de tentoonstelling ‘Hiërogliefen vóór Champollion: Van de klassieke oudheid tot de Egyptische Expeditie.’

Om hun collectie koptisch textiel veilig te stellen en voor iedereen toegankelijk te maken, schonken Maria Luise Fill en Robert Trevisiol in 2015 hun collectie aan de Koning Boudewijnstichting. De collectie bestaat uit meer dan 200 Egyptische textielfragmenten, voornamelijk uit de 2e tot de 10e eeuw, van kledingstukken en interieurstoffen: tunica’s, kussens, bedspreien, gordijnen en tafellakens.

Het hengelkruis is een goed voorbeeld, zo niet het beste, van symbolen afkomstig uit het faraotijdperk die herbruikt werden door de kopten en geherinterpreteerd werden in christelijke zin. De tentoonstelling in het Grand Curtius traceert deze merkwaardige, soms amusante, geschiedenis van hiërogliefen die in de loop der tijd verschillende symbolische interpretaties kregen.

Praktische info :
« Les hiéroglyphes avant Champollion »
Grand Curtius
Féronstrée, 136,
4000 Luik
Te bezoeken tot 22 mei 2022