Publicatie ‘Koptisch textiel. De collectie Fill-Trevisiol’

17 juni 2015

Deze publicatie brengt een unieke verzameling Egyptische weefsels uit de late oudheid prachtig in beeld. De collectie die Maria Luise Fill en Robert Trevisiol aan de Koning Boudewijnstichting schonken, om ze veilig te stellen en voor iedereen toegankelijk te maken.

Robert Trevisiol vertelt hoe de collectie tot stand kwam. Marie-Cécile Bruwier, wetenschappelijk directeur van het Musée royal de Mariemont, laat de lezer kennis maken met de Kopten .Florence Calament, Conservatrice van de afdeling Egyptische oudheid van het Louvre, belicht de iconografische aspecten en Chris Verhecken-Lammens, gespecialiseerd in de analyseren van antieke weefsels, gaat dieper in op de verschillende weef- en decoratietechnieken.

De collectie omvat meer dan 200 stukken Egyptisch textiel, voornamelijk uit de 2de tot de 10de eeuw. De textielfragmenten zijn afkomstig van kledingstukken, voornamelijk tunica’s, en interieurstoffen, waaronder kussens, bedspreien, gordijnen, tapijten en tafellakens. Ze getuigen van een enorme verscheidenheid aan technieken en stijlen, een schitterende en uitzonderlijke kleurenpracht en zeer verfijnde weefsels gedecoreerd met prachtige motieven en figuren in legwerk.