‘Raoul Servais. Een wereld tussen magie en realisme’

13 augustus 2021

Een eerbetoon aan de Belgische pionier van de animatiefilm, met tekeningen, decorstukken en zelfs de instrumenten waarmee hij zijn films creëerde. Via deze gratis tentoonstelling maakt de Koning Boudewijnstichting zijn geschonken werk voor iedereen toegankelijk. Tot 6 maart 2022 in het BELvue Museum.

Pionier van de animatiefilm

Raoul Servais (°1928, Oostende) is een van de meest innovatieve Belgische filmmakers van de 20ste eeuw. Als pionier van de animatiefilm in België leerde hij zichzelf alles en is hij voortdurend experimenterend op zoek naar verbeteringen van de technieken. Met zijn oeuvre van 16 korte animatiefilms en de langspeelfilm Taxandria is hij een inspiratiebron voor animatiefilmmakers van over de hele wereld. Zijn films zijn vaak politiek of sociaal geëngageerd, en zijn grafische stijl is telkens aangepast aan de inhoud. Hij ontving meer dan 60 internationale prijzen op talrijke filmfestivals, waaronder in Cannes de eerste Gouden Palm voor de surrealistische film Harpya (1979) – de eerste keer dat een Belgische film die onderscheiding binnenhaalde.

Schenking aan Koning Boudewijnstichting

Eind 2019 schonk Raoul Servais een groot deel van zijn tekeningen, animatie cels en decors aan de Koning Boudewijnstichting om ze voor altijd te vrijwaren en publiek toegankelijk te maken. De collectie telt meer dan 200 stukken, waaronder grafische werken, animatie cels (ingekleurde tekeningen op doorzichtige acetaatvellen die bij de productie van tekenfilms gebruikt werden), foto’s, affiches, etc die een band hebben met zijn films. Servais hecht veel belang aan het opleiden van studenten – hij richtte de eerste opleiding Animatiefilm in Europa op aan de KASK in Gent – en het doorgeven van zijn kennis. Door de schenking aan de Stichting wil hij deze overdracht aan toekomstige generaties bestendigen.

Reizende tentoonstelling

De tentoonstelling in het BELvue museum en de bijhorende publicatie is het eerste initiatief van de Koning Boudewijnstichting om het filmpatrimonium en het grafisch werk van deze levende filmlegende publiek toegankelijk te maken. Daarna zal de tentoonstelling verder reizen naar het buitenland.

François Schuiten, een van onze meest gereputeerde striptekenaars, cureert de tentoonstelling. Hij was Raouls rechterhand bij Taxandria (1994). Als verantwoordelijke voor het grafisch concept en de decors van die film, is Schuiten als geen ander vertrouwd met het universum van Taxandria en het oeuvre van Raoul Servais.

De tentoonstelling belicht de persoon van Raoul Servais, zijn artistieke processen en zoektocht naar technieken, zijn liefde voor ‘de kunsten’, het surrealisme en Paul Delvaux, zijn thema’s en zijn relatie met de stad Oostende. Gelijktijdig met de opening van de tentoonstelling brengt Raoul Servais een nieuwe kortfilm uit in samenwerking met Rudy Pinceel. In de tentoonstelling zijn - in première - voorbereidende schetsen en werk te zien van zijn allernieuwste film, Der lange Kerl.

De tentoonstelling is een samenwerking met Raoul Servais Collection, Vereniging Raoul Servais en CINEMATEK, en gaat gepaard met een publicatie. Via een virtuele tour zal de tentoonstelling ook online te bezoeken zijn.

Virtuele expo

Geraakt u er niet, of wilt u nog nagenieten van uw bezoek aan de tentoonstelling? Bekijk dan zeker de 360° virtuele tour van deze tentoonstelling.

Stap binnen in de virtuele expo van Raoul Servais

Praktisch:

BELvue museum
Paleizenplein 7, 1000 Brussel
Gratis toegang
Van 24 september 2021 tot en met 6 maart 2022
De informatie in de tentoonstelling wordt weergegeven in het Nederlands, Frans en Engels. Ook de audiogids, gratis te downloaden, en de virtuele tour is beschikbaar in deze drie talen.
Rondleidingen zijn mogelijk voor groepen of scholen.