De geschiedenis van het Antwerpse kant

20 oktober 2021

Deze herfst kan u het kant van de Stichting terugvinden in vijf prestigieuze Antwerpse musea. Ze illustreren er mee de rol van de stad Antwerpen in de kantproductie en -handel van de 16e tot de 18e eeuw.

Een reeks kantcreaties uit de collectie van Godelieve Vroom (in 2019 aan de Stichting toevertrouwd) en een fabelachtige bedsprei in Brabants kant (in 2015 verworven door het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché) zijn nu te zien in vijf prestigieuze Antwerpse musea, in het kader van een gloednieuwe tentoonstelling, georganiseerd door het MoMu.

Het parcours vormt een schakel tussen verschillende instellingen die een, weinig bekende, rol speelden in de geschiedenis van het kant, en zet het sociaal-economische en artistieke belang van de kantproductie in Antwerpen in de schijnwerpers.

De stukken uit onze collectie zijn er gepresenteerd naar werken uit het Metropolitan Museum of Art in New York en het Victoria & Albert Museum in Londen.

U ontdekt er hoe het Antwerpse kant eeuwenlang een bevoorrechte plaats innam in de religieuze wereld, de mode en het design.

Te bezoeken t/m 2 januari 2022.

Praktisch:

‘P.LACE.S - Looking through Antwerp Lace’

MoMu - ModeMuseum Antwerpen
Nationalestraat 28
2000 Antwerpen

Museum Plantin-Moretus
Vrijdagmarkt 22
2000 Antwerpen

Maagdenhuis
Lange Gasthuisstraat 33
2000 Antwerpen

Snijders&Rockoxhuis
Keizerstraat 10-12
2000 Antwerpen

Sint-Carolus Borromeuskerk
Hendrik Conscienceplein
2000 Antwerpen