Sprei in Brabantse kloskant

Deze kanten sprei uit het midden van de achttiende eeuw is een zeldzaam bewaard voorbeeld van een origineel totaalconcept. Wellicht werd de sprei gemaakt als voetsprei voor het bed van een adellijk paar. Het bed vormde in die tijd het pronkstuk van de slaapkamer waar geregeld hoog bezoek werd ontvangen. Inhoudelijk verwijzen de bloemen, bijen, vruchten en vlinders naar de vruchtbaarheid, terwijl de palmbomen, druiventrossen en korenaren de eucharistie verbeelden. Mogelijk was deze sprei een huwelijkscadeau.

Ook de grote technische vakkennis die het stuk verraadt, maakt het bijzonder. Zo is de sprei uitgevoerd in Brusselse kloskant, en zijn de taferelen vormgegeven in een luchtige, voor die periode typisch verfijnde stijl. Opvallend is de grote aandacht voor de siergronden en hun grisaillewerking. Bovendien verraden de subtiele kleurverschillen in het linnen dat de sprei is samengesteld uit kleine stukjes kant. Wellicht werkten er dus tientallen kantwerksters aan dit prestigieuze stuk dat de internationale toppositie van Brusselse kant illustreert.

Het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché kocht dit stuk uit de collectie van de afstammelingen van Prins Ferdinand van Beieren. Momenteel is het in depot bij het Antwerpse Modemuseum dat er in 2018 een tentoonstelling aan zal wijden.

Meer info over het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché

Type: 
Textiel
Material / technique: 
Kloskant
Dimensions: 
144 x 194 cm
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché
Year of acquisition: 
2015
Depository institution: 
ModeMuseum, Antwerpen