‘Comès. Over Schaduw en Stilte’

28 september 2020

Kom onze gratis tentoonstelling over Didier Comès bezoeken in het BELvue Museum en treedt binnen in de mysterieuze wereld van een van de belangrijkste Belgische stripkunstenaars. De Koning Boudewijnstichting toont er als beheerder van zijn nalatenschap meer dan 50 originele werken in een betoverende setting.

Didier Comès is een van de belangrijkste Belgische stripkunstenaars, een meester in het zwart-wit en de fantasie. In zijn verhalen geeft hij een stem aan de marginalen en de uitgestotenen. Zo geeft hij hen hun waardigheid en normaliteit terug. Deze tentoonstelling plaatst Comès en zij die in de schaduw van de maatschappij leven, in het licht.

De tentoonstelling is een initiatief van de Koning Boudewijnstichting ter valorisatie van het artistieke patrimonium van Didier Comès, onder het curatorschap van Thierry Bellefroid en Eric Dubois.

Zijn broer en zussen schonken het patrimonium dat zij als wettige erfgenamen in ontvangst namen, in 2013 aan de Koning Boudewijnstichting. Comès had in zijn testament nl geen maatregelen genomen om zijn patrimonium na zijn overlijden te beheren. Met de hulp van de Stichting werd een oplossing gezocht zodat dit erfgoed gevrijwaard kan worden voor de toekomst.

Begin jaren ’80 brak Comès door met Silence ( De dorpsgek van Schoonvergeten). Het stripalbum was een fenomenaal succes. Het verhaal van deze dorpsgek, een doofstomme boerenknecht die uitgebuit wordt door de grondeigenaar van Schoonvergeten en tot bewustzijn wordt gebracht door een heks, is onlosmakelijk verbonden met de persoon van Comès, gekenmerkt door allerlei vormen van afwijzing, uitsluiting en gewelddaden.

Als meester der stiltes liet Comès in 2013 het leven, zonder ooit de eer te hebben gehad van een grote Brusselse tentoonstelling. Daar komt nu verandering in. Naar aanleiding van de schenking en van de publicatie die uitgeverij Casterman uitbrengt over het thema Schaduw en Stilte bij Comès, kunt u vanaf 25 september 2020 zijn werk in het BELvue Museum (her)ontdekken.

Zijn originele, ‘stille’ platen worden er getoond naast originelen van Corto Maltese, de beroemdste strip van Hugo Pratt – een grote vriend van Comès en fervent verdediger van de tekstloze strip. Dit naast originele platen van Christophe Chabouté, die als geesteszoon van Didier Comès wordt beschouwd.

Het tentoonstellingsproject is een partnerschap met het Maison Autrique in Brussel, waar gelijktijdig een 2de tentoonstelling loopt gewijd aan Didier Comès. ‘Comès achter gesloten deuren’ dompelt de bezoeker onder in de sfeer van dit stripverhaal uit het Album Eva en brengt ode aan de psychologische fantastiewereld van Comès.

Praktische info

Tentoonstelling ‘Comès. Over Schaduw en Stilte’
Locatie: BELvue Museum, Paleizenplein, 7. 1000 Brussel
Openingsuren: Maandag t/m vrijdag: van 9u30 tot 17 u. Zaterdag, zondag en schoolvakanties: van 10u tot 18u.
Gratis toegang. In het kader van de veiligheidsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is reserveren verplicht. Dat kan via www.belvue.be
Data: van 25/09/2020 tot en met 11/04/2021

Tentoonstelling «’Comès achter gesloten deuren’
Locatie: Autrique Huis, Haachtsesteenweg 266, 1030 Schaarbeek
Openingsuren: Woensdag tot zondag, van 12 tot 18 u. Gesloten op feestdagen.
Gratis toegang. In het kader van de veiligheidsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is reserveren verplicht. Dat kan via www.autrique.be
Data: van 25/09/2020 tot en met 2 mei 2021