Bezoek aan Mariemont

10 oktober 2016

ZKKH Prins Lorenz van België was vorige donderdag 6 oktober in het Koninklijk Museum van Mariemont. Hij bezocht er de tijdelijke tentoonstelling met tekeningen en terracotta’s (17e-19e eeuw) van de Antwerpse verzamelaar Charles Van Herck en de presentatie van Koptisch textiel van de collectie Fill-Trevisiol.

Het Koninlijk Museum van Mariemont heeft sinds kort een opmerkelijke collectie van meer dan 200 stukken Koptisch textiel onder haar hoede. Deze werden gedurende bijna 25 jaar verzameld door Maria Luise Fill en Robert Trevisiol en geschonken aan de Koning Boudewijnstichting.

De tentoonstelling Helden van klei en van papier werpt een nieuwe blik op de prestigieuze collectie tekeningen en terracotta’s van Charles Van Herck die in 1996 werd verworven door de Koning Boudewijnstichting. In deze tentoonstelling belichten de experts van Mariemont de mythologische thema’s in de iconografie van de barok. Deze collectie is geen onbekende voor het Museum want het exposeert permanent drie interessante kroegtaferelen die op uitdrukkelijk verzoek van Charles Van Herck hier in langdurig bruikleen zijn gegeven.

Tot de prestigieuze collectie van het Museum behoren ook meerdere stukken porselein van Doornik: de prachtige soepterrine van William Mercer of Aldie en twee dienschotels, waarvan één met een bijzonder zeldzaam gefigureerd decor, en een fraaie theepot versierd met jachttaferelen. Deze objecten konden worden verworven dankzij het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting maar ook dankzij de filantropische initiatieven van Léon Courtin en Marcelle Bouché en van Donald Germain die aan de Stichting financiële middelen nalieten voor steun aan erfgoedprojecten.