Belgisch design

18 maart 2021

Meerdere designstukken en meubelen die onlangs door de Koning Boudewijnstichting aangekocht werden, zijn opgenomen in de nieuwe presentatie van de tentoonstelling 'BELGISCH DESIGN BELGE’ in het Brussels Design Museum. Ze versterken er vanaf maart 2021 het verhaal van het Belgisch design.

Dankzij het Fonds Marie-Jeanne Dauchy, dat acties steunt om het Brussels cultureel patrimonium te versterken, kon de Koning Boudewijnstichting meerdere designstukken aankopen die gepresenteerd worden in het Brussels Design Museum. Daar versterken ze het verhaal van het Belgisch Design, in de presentatie gewijd aan de geschiedenis van het design in België in de 21ste eeuw.

Tot de recent aangekocht stukken, die vanaf maart 2021 gepresenteerd worden, behoren o.a.:

  • Een staanlamp van Marcel-Louis Baugniet. Deze tot de essentie herleide lamp is een creatie van een van onze belangrijkste Belgische avant-garde kunstenaars. Marcel-Louis Baugniet promootte de geometrische abstractie in België en maakte zijn ‘sociaal meubilair’ voor iedereen toegankelijk.
  • De stoel ‘Haentjens’ van avant-garde architect Renaat Braem, bekend om zijn sociale woningbouw zoals het Kiel en de Oudaan in Antwerpen. Meubelen van zijn hand zijn een zeldzaamheid.
  • De Sabena loungestoel S3 van Alfred Hendrickx, een van onze belangrijkste naoorlogse ontwerpers. De stoel is kenmerkend voor Hendrickx oeuvre maar ook voor het naoorlogs design. Een stoel verbonden met onze geschiedenis en met Expo 58 in het bijzonder.

Voor de nieuwe permanente zaal die het Brussels Design Museum wijdt aan Belgisch design, kocht de Koning Boudewijnstichting een tijd geleden al verschillende meubels van Belgische ontwerpers aan. Sinds september 2020 gaan deze stukken uit onze designcollectie er in dialoog met de stukken uit de permanente collectie van plastic design van het museum. Nu komen daar nog enkele nieuwe aanwinsten van de Koning Boudewijnstichting bij. Een bijzonder partnerschap dat een nieuw licht werpt op de geschiedenis van het design.

Om het verhaal, de rol, de diversiteit, het publiek en de spelers van de moderne en hedendaagse vormgeving in België te vertellen, organiseert het Brussels Design Museum verschillende pop-uptentoonstellingen in de nieuwe permanente zaal. Een nieuw licht op ons Belgisch design: nog tot 3 oktober 2021 in het Brussels Design Museum.