Zelfportret

Jacob Jordaens
ca. 1648-50

Dit schilderij is het enige, onbetwistbaar, zelfportret van Jacob Jordaens (1593-1678) in een Belgische collectie. Het werd aan de Koning Boudewijnstichting geschonken en in bruikleen gegeven aan het Rubenshuis in Antwerpen.

Jordaens lijkt op te kijken van een blad – een tekening of een prent – en richt zijn blik op de toeschouwer. Hij draagt informele, maar dure kledij die hij wellicht thuis draagt, en die hem typeert als een succesvol kunstenaar. Boven een wit hemd met een eenvoudig kraagje, draagt hij een kiel afgebiesd met goudgalon en versierd met opvallende knopen. Het werk toont Jordaens zoals hij wellicht was: zelfbewust maar bescheiden.

Van Jacob Jordaens zijn meerdere getekende en geschilderde zelfportretten bekend. Naast enkele groepsportretten maakte Jordaens ook enkele individuele zelfportretten, waarop hij telkens ten halven lijve is voorgesteld, meestal met een blad papier in de handen. Dit portret is waarschijnlijk een variant van een geschilderd zelfportret dat vandaag te bezichtigen is in de Staatsgalerie Neuburg an der Donau en dat vandaag beschouwd als een iconisch beeld van de meester.

Type: 
schilderij
Material / technique: 
olie op doek
Dimensions: 
101 x 84 cm
Type of acquisition: 
Legaat in het kader van het Fonds Generet
Year of acquisition: 
2016
Depository institution: 
Rubenshuis, Antwerpen