Theepot van Doorniks porselein

In 2014 kocht de Koning Boudewijnstichting, dankzij het legaat van Donald Germain, op de BRAFA kunstbeurs een zeldzame theepot aan van Doorniks porselein.

De theepot dateert uit 1775 en werd wellicht vervaardigd in de ateliers van François Peterinck, stichter van het eerste porseleinatelier in Doornik in de 18e eeuw. De buik van deze bolvormige theepot die smaller wordt naar onder toe, is versierd met een kleurrijk tafereel in een rocaille van vergulde bloemenguirlandes.

In de schelpvormige uitsparingen staan oorlogstaferelen afgebeeld, onder invloed van het porselein van Vincennes-Sèvres. Op elke zijde van de pot zijn taferelen te zien van strijdende ruiters. Ook het deksel is mooi versierd en de rand van de kraag is afgewerkt met een goudkleurig kantmotief van fleurons afgewisseld met accolades. Het deksel heeft een eikelvormige knop.

De theepot blijkt te horen bij de buitengewone “opdienschotel met strijdtafereel” van de collecties van het Koninklijk Museum Mariemont. De vergulde halsrand van de theepot vinden we immers identiek terug op de rand van het dienblad. De oorlogstaferelen met cavalerie zouden geïnspireerd zijn op de etsen van schilderijen van Adam Frans van der Meulen, een Franse kunstenaar uit de 17e eeuw.

De theepot werd in bewaring gegeven in het Koninklijk Museum Mariemont en zal er worden tentoongesteld samen met de twee schotels uit Doorniks porselein die in 2013 werden aangekocht dankzij het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché.

Type: 
servies
Material / technique: 
porselein
Type of acquisition: 
Legaat Donald Germain
Year of acquisition: 
2014
Depository institution: 
Musée de Mariemont, Mariemont