Reeks ‘Het vlot van de Medusa’

Het vlot van de Medusa verwijst naar het befaamde gelijknamige schilderij van de Franse schilder Théodore Géricault. De spontane techniek van opspattende verf en grote borstelstreken laat toe om het zeeschuim af te beelden, de handen zijn een vraag naar hulp. Contrasten, zoals woord en beeld, angst en beweging of licht en donker, spelen een centrale rol.

Deze reeks van vijf schilderijen van de hand van Hugo Claus (1929-2008) en Serge Vandercam (1924-2005) sluit aan bij de zogenaamde woordschilderijen, waarbij taal- en beeldtekens onderlinge dialogen aangaan. Dit soort collectief werk werd voor de eerste keer gemaakt in het kader van de CoBrA-beweging, waarmee beide kunstenaars nauw verbonden waren. In dit werk wordt de schrijver (Hugo Claus) schilder en de schilder (Serge Vandercam) schrijver.

Naast een dynamische wisselwerking tussen woord en beeld, legden CoBrA- kunstenaars zich vol begeestering toe op een intensieve samenwerking tussen beeldende kunstenaars en schrijvers/dichters. Dit voerde onder meer tot een gemeenschappelijke creatie act. Schilderkunstig gezien werd deze activiteit peinture partagée genoemd.

De reeks is een waardevol kunsthistorisch document van een belangrijk artistiek experiment dat naast zijn kunstzinnige dimensie ook een in vraagstelling impliceert van het unieke auteurschap. Zij vormt daarenboven een interessante getuigenis van de sterke verbondenheid en het nauwe samenwerkingsverband tussen Hugo Claus en CoBrA, ook na de officiële opdoeking van de beweging.

Website Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

Meer info over het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché

Type: 
Schilderij
Material / technique: 
Inkt en tempera op papier en op doek gemaroufleerd
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché
Year of acquisition: 
2008
Depository institution: 
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, Brussel